Реформування вітчизняної правоохоронної системи, допомога та реабілітація пораненим учасникам АТО обговорювалося під час зустрічі членів Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності з міжнародною делегацією Європейської поліцейської спілки.

Голова комітету Андрій Кожем’якін ознайомив з напрямками діяльності комітету, відзначивши, що до його складу увійшли депутати з великим професійним досвідом роботи у правоохоронних структурах. За його словами, комітет у новому скликанні продовжить роботу над удосконаленням кримінального, адміністративного і кримінально-процесуального законодавства, законів про діяльність прокуратури, органів внутрішніх справ, податкової міліції, пенітенціарної служби, соціальний захист працівників правоохоронних органів та членів їхніх сімей. А. Кожем’якін поінформував гостей, що наша держава стоїть на порозі комплексної реформи всієї правоохоронної системи. «Сьогодні реформи правоохоронних органів чекають не тільки співробітники, які хочуть служити Вітчизні чесно і гідно, а й увесь український народ», — наголосив А. Кожем’якін.

Голова профспілки атестованих працівників органів внутрішніх справ України Анатолій Оніщук висловив думку, що під час опрацювання закону про поліцію варто враховувати міжнародний досвід, і найприйнятнішою для України може стати польська структура поліції. Народний депутат Віктор Король зауважив, що сьогодні в нашій країні найгостріше постала не банкова і не військова криза, а кадрова. І саме тому комітет порушив питання про відповідальність не окремих посадових осіб, а всієї системи, яку за короткий час вдалося побудувати колишньому президенту. «Ми хочемо реформувати всю систему так, щоб повернути повагу суспільства до працівника міліції, зробити для нього такий рівень соціального захисту, як в європейських країнах», — сказав В. Король. Парламентарій ініціював створення міжфракційного депутатського об’єднання з числа народних депутатів, котрі мають великий досвід роботи у правоохоронних органах, для прискорення реформи правоохоронної системи.

Президент Європейської поліцейської спілки Герріт ван де Камп розповів, що очолювана ним організація нині лобіює в Європейському парламенті надання допомоги пораненим учасникам АТО, зокрема, передачу Україні обладнання та транспортних засобів для реабілітаційних центрів, щоб якісну допомогу можна було надавати безпосередньо в Україні. Європейська поліцейська спілка також сприяє проходженню реабілітації поранених учасників АТО — працівників правоохоронних органів — за кордоном, зокрема, у Литві, Іспанії, Німеччині. Герріт ван де Камп висловився за розширення допомоги і звернувся до українських парламентаріїв із проханням спростити митні процедури для передачі реабілітаційним центрам медичного обладнання, яке надходить з Європи як гуманітарна допомога. А щодо реформування правоохоронної системи України, гість зазначив, що у різних країнах є багато моделей, тож українці мають самі обрати найприйнятнішу для себе. У свою чергу, Європейська поліцейська спілка готова поділитися своїм досвідом. Член комітету, народний депутат Володимир Соляр підтримав думку про необхідність поліпшення можливостей для реабілітації поранених учасників АТО вдома, в Україні. Андрій Кожем’якін додав, що парламент уже прийняв п’ять законів щодо реабілітації учасників АТО та сімей загиблих, і комітет готовий негайно розглядати нові законопроекти щодо створення нових реабілітаційних центрів, поліпшення оснащення вже наявних.

Після зустрічі голова комітету Андрій Кожем’якін повідомив журналістам, що ініціюватиме заслуховування інформації Генерального прокурора, міністра внутрішніх справ і Голови СБУ щодо розслідування злочинів проти учасників Євромайдану. Комітет також наполягатиме зняти гриф «таємно» з усіх наказів, які у часи Майдану видавало колишнє керівництво СБУ і МВС та передати ці матеріали для оприлюднення журналістам.