Поліпшення позицій України в міжнародних рейтингах свідчить про те, що економічна політика, яку здійснює уряд, — послідовна і правильна. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів заявив прем’єр Микола Азаров (на знімку). Водночас він зазначив, що Президент абсолютно справедливо вимагає від уряду, щоб в Україні були сформовані такі переваги для інвесторів, які б свідчили, що в нашу економіку можна надійно вкладати гроші.

 

«Наприкінці травня швейцарський центр вивчення конкурентоспроможності ІMD опублікував міжнародний рейтинг конкурентоспроможності. Україна покращила свої результати одразу на сім пунктів, випередивши такі країни, як Угорщина, Бразилія, Словенія, Хорватія», — повідомив він та назвав цей факт визнанням системної роботи уряду, спрямованої на лібералізацію податкової і митної систем, дерегуляцію та зміцнення банківської системи.

На підтвердження цього М. Азаров навів дані Державної служби статистики, за якими в першому кварталі цього року іноземні інвестори вклали в економіку України майже 1,6 мільярда доларів. «Це на 76 відсотків більше, ніж у першому кварталі минулого року. Але водночас загальна сума іноземних інвестицій на 

1 квітня 2013 року становила близько 56 мільярдів доларів, або 1 227 доларів на душу населення», — повідомив він. До того ж глава уряду визнав, що для масштабної модернізації такої великої країни, як наша, цього недостатньо.

У зв’язку з цим Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству закордонних справ доручено активізувати системну роботу з маркетингу України на світових фінансових ринках.

Одним з аргументів, який має привабити іноземних інвесторів в Україну, М. Азаров назвав те, що нині в Європі знайдеться небагато країн, які три роки поспіль демонструють невелике, проте стабільне економічне зростання і розвиток внутрішнього ринку. «Зростання обороту роздрібної торгівлі на 50 відсотків за три роки немає практично ні в кого, а в нас є, і це факт», — сказав він та зазначив, що це доводить економічна політика, яку здійснює уряд, послідовна і правильна.

Щоб докладно розповісти про можливості нашої держави, Кабмін ініціював проведення в Києві 13—14 червня 2013 року міжнародної бізнес-конференції «Україна і партнери». «Фактично, це перша за роки незалежності масштабна ділова конференція, на якій ми хочемо прагматично розповісти нашим партнерам, як вигідно вкласти гроші в Україну», — зауважив прем’єр. За його словами, для участі в конференції заявилися півтори тисячі компаній та понад три тисячі бізнесменів із 62 країн. Крім того, свою участь підтвердили прем’єр Республіки Литва (яка скоро розпочне головування в ЄС) Альгірдас Буткявічюс, прем’єр Чорногорії Міло Джуканович, відомі європейські політики Пет Кокс та Лєшек Бальцерович.

Глава уряду також повідомив, що під час цієї конференції акцент буде зроблено на співробітництві в ІT-галузі та агропромисловій сфері, адже тут Україна значно просунулася у створенні стимулюючих умов ведення бізнесу.

«Минулого року прийнято закони «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції» та «Про внесення змін до розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування суб’єктів індустрії програмної продукції». Цими законами ІT-компанії було звільнено від сплати ПДВ на послуги у сфері інформатизації, а податок на прибуток зафіксовано на рівні 5 відсотків», — повідомив М. Азаров та додав, що нині в парламенті перебуває черговий пакет пропозицій стосовно нових стимулів для ІT-галузі.

У зв’язку з цим прем’єр закликав народних депутатів припинити блокування роботи парламенту. «Шановні народні депутати, в тому числі й присутні тут, не заважайте працювати на розвиток економіки», — сказав він, звертаючись у тому числі до присутніх на засіданні представників фракції «Свобода» Андрія Іллєнка та Ігоря Швайки.

Стосовно розвитку агропромислового комплексу, то, за словами М. Азарова, Програма активізації економіки передбачає масштабні проекти за участю держави. «Достатньо назвати проект повернення у виробничий обіг понад двох мільйонів гектарів зрошуваних земель на півдні України, програму випуску вітчизняної сільськогосподарської техніки з обсягами виробництва на рівні провідних європейських держав», — зазначив він та додав, що уряд вітатиме і підтримуватиме тих, «хто разом з нами піде до поставленої в цих проектах мети».

Перейшовши до поточних питань, глава уряду повідомив, що наприкінці серпня Кабмін традиційно заслухає інформацію про готовність шкіл до навчального року, та закликав вже тепер розпочати ремонтні роботи.

Ще одне доручення прем’єра стосується наведення ладу із продажем квитків у південному напрямку.

У зв’язку з цим він попередив міністра інфраструктури Володимира Козака про персональну відповідальність. «Організуйте жорстку контрольно-ревізійну роботу із залученням правоохоронних органів», — сказав 

М. Азаров та окремо доручив секретаріату Кабміну перевірити, як насправді організовано продаж квитків у великих індустріальних центрах.

«Якщо треба — вводьте додаткові поїзди, але люди повинні мати можливість безперешкодно доїхати на відпочинок», — сказав глава уряду.

Оцінюючи можливі загрози внаслідок підйому води на Дунаї, М. Азаров доручив віце-прем’єру О. Вілкулу, голові Держслужби з надзвичайних ситуації М. Болотських та голові Держагентства водних ресурсів В. Сташуку «особисто, з виїздом на місце, контролювати ситуацію».

«20—25 червня в українській частині басейну Дунаю очікується прихід «великої води» з центральноєвропейських країн. Може бути підйом води до метра вісімдесяти сантиметрів. Усі ми свідки того, що сусідні країни не всюди впорались з екстремальним підйомом води. А ми повинні захистити наші населені пункти і господарські об’єкти. Тим паче що такі рівні води, які очікуються, наші гідроспоруди вже витримували», — наголосив глава уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.