Останній термін внесення до парламенту пакета змін до бюджетного і податкового законодавства — наступний вівторок. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк на вчорашньому засіданні уряду.

«Ми цінуємо нашу співпрацю з парламентськими фракціями з приводу узгодження всіх позицій щодо бюджету і податків. Звертаємося до наших колег із парламенту проявити прагматизм та розуміння ситуації і в жодному разі не грати політично на ухваленні складних, але правильних законопроектів для країни», — сказав прем’єр.

Він наголосив також на необхідності злагоджених дій уряду, парламенту і Президента для реалізації плану реформ, який «чітко відображений у програмі діяльності Кабінету Міністрів України та в Коаліційній угоді». За словами 

А. Яценюка, під час робочого візиту української делегації до Брюсселя та зустрічей із партнерами з міжнародних фінансових організацій «було чітко зазначено, що вони сприймають кожен пункт того плану реформ, вважають його правильним і амбіційним».

Стабілізація ситуації в 2015 році, підкреслив Прем’єр-міністр, безпосередньо пов’язана «з жорсткими і правильними реформами і відповідним отриманням фінансової допомоги від західних партнерів». Він нагадав, що Україна отримала в поточному році 9 мільярдів доларів США фінансової допомоги, водночас за борговими зобов’язаннями виплачено 14 мільярдів доларів: «Усе це робилося за рахунок детінізації економіки, збільшення податкових надходжень на 5 відсотків порівняно з минулим роком».

«Але вічно стискати економіку через податкові важелі неможливо. Тому ми в нашому пакеті, який доопрацьовується з фракціями, представимо і план детінізації, і план оподаткування додаткових доходів», — повідомив Арсеній Яценюк.

Він також нагадав, що в поточному році уряд ухвалив низку рішень щодо збільшення податкового навантаження на прибуткові види бізнесу, «якими володіють українські олігархи»: «Ми в чотири рази підняли ставки оподаткування по ренті на руду — це те, що не могли зробити протягом двадцяти років. Також ми підняли ставки оподаткування по ренті на нафту і газ. Фактично збільшення було від трьох до п’яти разів». Окрім того, прийнято рішення про оподаткування підакцизних товарів — алкоголю і тютюну. Завдяки таким діям, нагадав прем’єр, вдалося додатково зібрати до державного бюджету необхідні кошти, незважаючи на неймовірне падіння економіки. Адже ми втратили 20 відсотків української економіки через російську військову агресію.

Арсеній Яценюк підкреслив, що в податковому і бюджетному пакеті «зберігається ключовий принцип — принцип справедливості»: «З одного боку, треба оптимізувати соціальні виплати, а з другого — змусити платити податки українську олігархію. Це правильно». До того ж він висловив сподівання, що великий український бізнес підтримує таку політику, адже країна перебуває в дуже складному становищі.

Крім того, Прем’єр-міністр повідомив, що уряд вносить до парламенту проект закону про денонсацію Конвенції між Україною і Республікою Кіпр. «На жаль, коли у 2012 році ця конвенція підписувалася з Республікою Кіпр, вона сповідувала принцип захисту найбагатших верств населення. У ній була передбачена нульова ставка оподаткування з реалізації будь-якого майна. Тобто через офшорні компанії продавалося майно і податки не платилися ні в Україні, ні в Республіці Кіпр», — сказав глава Кабміну.

А щоб ця угода була скасована, уряд невідкладно розпочне переговори з Кіпром щодо укладання нової угоди, яка має відповідати стандартам Організації економічного співробітництва та розвитку. «Мова йде про те, що оподаткування, яке буде в Україні, повинно відповідати тим ставкам і розмірам податків, які є в країнах—членах Європейського Союзу», — сказав він.

За словами А. Яценюка, внаслідок дії нульової ставки оподаткування операцій з купівлі-продажу майна, акцій та інших активів, загальні суми втрат становлять майже 6 мільярдів гривень на рік.

«Сподіваюся, парламент підтримає цю ініціативу, адже в нинішньому законодавчому органі представлено інтереси народу України, а не інтереси великого бізнесу. Принаймні голосування це або підтвердить, або спростує», — сказав Арсеній Яценюк.

Крім того, прем’єр висловив сподівання, що схвалено буде й проект закону «Про удосконалення податкового контролю за трансфертним ціноутворенням». Глава уряду просить ухвалити його невідкладно з тим, щоб діяти він почав ще в поточному році. «Оподаткування прибутку великих компаній за 2015 рік повинно відбутись саме на підставі цього закону», — наголосив він. Дія цього закону, за словами А. Яценюка, розповсюджуватиметься на всі фінансові операції. Під дію закону підпадуть як хімічні, так і металургійні підприємства. «Тобто сховати прибутки в офшорних компаніях і за кордоном буде неможливо», — сказав він.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Прем’єр-міністр Арсеній ЯЦЕНЮК:

«Потрібно приймати непрості рішення. Такі рішення ухвалювались і в Польщі, і в інших країнах—членах Європейського Союзу — Іспанії, Італії, Греції, Балтійських країнах. Тому шлях реформ складний, але єдино правильний. І тепер від слів необхідно перейти до діла, до дуже практичних і чітких речей щодо кожного пункту податкової, бюджетної реформи і нового закону України про Державний бюджет».

Міністр соціальної політики Павло Розенко.