Про шляхи наповнення Державного бюджету, нові підходи до соціальних виплат, безвладдя на Тернопільщині та інші проблеми говорив під час першої у статусі народного депутата зустрічі з журналістами Роман Заставний («Народний фронт»). Ось декілька його тез.

Про неконкретну програму розвитку

Рік 2015-й буде важким. Гіршим, аніж ми думаємо. Але є шанс на зміни. Робити це без зовнішньої підтримки складно, та іншого шляху немає. Якщо не підтримаємо запропоновані урядом реформи, можемо втратити Україну. Поки що оприлюднено лише тези програми розвитку країни. Їх потрібно конкретизувати. На жаль, не в усіх міністрів є чітке бачення проблематики своїх галузей.

Про бюджет

Наповнювати Державний бюджет можна багатьма способами. Передусім потрібно систематизувати ті надходження, що є. Вивести бізнес з «тіні», зменшивши податкове навантаження на нього до 15 відсотків. За зрозумілих і прозорих правил гри цілковита більшість підприємців захочуть працювати чесно. Вагомим аргументом для наповнення бюджету може стати введення електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби замість паперової. У цьому плані вже є напрацювання. Така марка дасть змогу чітко контролювати продукцію від її випуску до реалізації, подолати корупційні схеми. Лише від запровадження електронної марки до Державної скарбниці додатково може надійти 3 мільярди гривень, а це більше, ніж бюджет Тернопільщини. Область може піднятися завдяки нарощуванню виробництва зерна, його зберіганню і переробці. Потрібно відновити роботу спиртових заводів, повернути їм місцеву прописку, а це також наповнення бюджету. І зовсім новий шанс — розвиток ІТ-технологій. Уже сьогодні в області є талановиті молоді люди, які виробляють цілком конкурентоспроможні і недорогі продукти, потрібно розвивати цю галузь, залучати науку.

Про пільги

Субсидіювання, яке нині діє в державі, нікудишнє. Не можуть бути 18 мільйонів громадян пільговиками. Скажімо, пільговиків-чорнобильців у декілька разів більше, ніж справжніх ліквідаторів. Якщо буде введено адресну допомогу, кількість пільговиків зменшиться щонайменше вдвічі.

Про іноземців в уряді

Вони посилять урядову команду. Це будуть інші стандарти, інші підходи. Завдяки своєму авторитету вони зможуть переконати міжнародні інституції, що Україна серйозно налаштована на проведення реформ.

Про безвладдя на Тернопільщині

У надзвичайно складній економічній та фактично воєнній ситуації область тривалий час залишається без голів обласної та багатьох районних держадміністрацій, керівників міліції, СБУ. На жаль, попередня влада, яка була повністю зосереджена в руках однієї політичної сили, а саме «Свободи», нічим корисним, окрім розподілу портфелів не займалася. Навіть не спромоглися ініціювати внесення змін до бюджету, щоб заплатити освітянам надбавку за престижність, чим спровокували їх виступи. Обласна рада давно нелегітимна, але саморозпуститися, як це, скажімо, зробила Київська міська рада, депутатам відваги не вистачає. Нарешті є надія, що в нинішньому складі Верховної Ради Тернопільщина матиме гідне лобі, яке відстоюватиме її інтереси під час прийняття Держбюджету-2015 і надалі.

 

Тернопільська область.

Фото автора.