У певному сенсі житель Лутугинського району Станіслав Подколзін наприкінці минулого року став мало не головним пацієнтом відділення кардіохірургії обласної клінічної лікарні. 78-річній людині вперше в регіоні провели коронарне шунтування на працюючому серці за звуження стовбура лівої коронарної артерії 80 відсотків. Завдяки проведеній модернізації лікувальних установ в області нині виконують складні операції на серці з використанням найсучасніших методів діагностики та лікування.

Ще три роки тому кардіологічна допомога Луганської області перебувала в архаїчному стані й існувала номінально. Допомога населенню переважно надавалася консервативними методами у відділеннях терапевтичного профілю, до того ж за стандартами, затвердженими ще в 90-ті роки. За щорічної потреби в 5 тисяч операцій їх виконувалося за рік лише близько 60, а інтервенційна кардіологія була відсутня в принципі. Виняток становила хіба що імплантація кардіостимуляторів під час лікування аритмій. Єдиний вихід із ситуації, що склалася, був у створенні цілісної системи надання медичної допомоги кардіологічним хворим і зміцненні матеріально-технічної бази.

— До 2012 року жителі області були змушені робити операції на серці у великих кардіохірургічних клініках країни, — розповідає завідувач відділення кардіохірургії обласної клінічної лікарні Андрій Клянчин (на знімку). — Але завдяки ініціативі й усілякій підтримці керівництва області у відділенні кардіохірургії проведено повну реконструкцію на суму близько 

5 мільйонів гривень, а також закуплено сучасне устаткування майже на 18 мільйонів гривень. Тепер ми самі проводимо операції коронарного шунтування. Це дає змогу уникнути ускладнень штучного кровообігу, яке використовують за так званого «класичного» аортокоронарного шунтування (йдеться про неврологічні ускладнення, що виникають у половини пацієнтів), дає можливість рятувати життя людей літнього віку.

Сьогодні в Луганській обласній клінічній лікарні 90 відсотків операцій коронарного шунтування проводять на працюючому серці. Це найпрогресивніша й найбезпечніша методика, що вимагає великого професіоналізму від хірургічної бригади та анестезіолога. Медики пройшли навчання у провідних клініках України, вчилися у відомого європейського кардіохірурга професора Пола Сержанта в Бельгії. Результат уже відчутний. Лише за рік смертність від серцево-судинних захворювань знизилась на 5 відсотків, а це понад 800 врятованих життів. Із 2012 року в регіоні працює унікальний для України локальний протокол для хворих з інфарктом міокарда. Це найякісніший метод відновлення кровотока в коронарних артеріях. Крім того, зниження смертності від серцево-судинних захворювань стало можливе завдяки систематиці, чого немає в інших областях, — «швидка допомога», стаціонар та інтервенційна лабораторія. На базі Луганської обласної клінічної лікарні створено Центр інтервенційної радіології, де проводять діагностику прохідності судин серця, мозку й кінцівок та її хірургічне відновлення (коронарографія і стентування), створено блок інтенсивної терапії, кабінет комп’ютерної томографії й освоєно методику неінвазивної коронарографії.

Фото з архіву Андрія КЛЯНЧИНА.

ФАКТ

На Луганщині на серцево-судинні захворювання страждають понад 900 тисяч осіб (52 відсотки), а помирають щорічно близько 23 тисяч осіб (63). Це визначає пріоритетність реформування і вдосконалення кардіологічної служби.