В Україні реалізується проект, що передбачає створення електронної бази пацієнтів. У Дніпропетровській області з 3,3 мільйона жителів до цього переліку вже внесено близько 2,5 мільйона. Це стосується поки що лише первинної медико-санітарної допомоги. Аналогічну базу планується створити під час реалізації проекту «Сучасна допомога», повідомив директор обласного центру екстреної медичної допомоги і медицини катастроф Радій Шевченко. За його словами, під час виклику диспетчер «швидкої» буде бачити, коли, скільки раз і з якої причини викликалася бригада до цього пацієнта. Також буде відома інформація про людину, якій потрібна допомога, що дасть змогу уникнути позаштатних ситуацій та убезпечити роботу медиків.
«Так буде створено своєрідний «чорний список», — вважає Радій Шевченко. — Дніпропетровськ обслуговує шість підстанцій «швидкої». На кожній із них є інформація щодо адрес, куди машина виїжджає з побоюванням. Туди апріорі викликають співробітників міліції. Такі виклики трапляються раз-двічі  на тиждень. Додатково безпека співробітників медичний допомоги повинна забезпечуватися наявністю тривожної кнопки, яка буде розташована в машині «швидкої» і безпосередньо в головного в бригаді».
Юристи також уважають створення «чорного списку» пацієнтів цілком законним і доцільним. «Медичні працівники просто бояться заходити до неврівноваженого хворого, — пояснює юрисконсульт юридичної компанії «EXANTE» Віталій Гурський. — У таких ситуаціях конституційне право на життя може бути порушено як з одного боку, так і з іншого. Невідомо, що буде, якщо людині вчасно не надати допомогу. Вона може заподіяти шкоду і собі, й оточуючим. Із точки зору законодавства, варто відзначити, що так званий «чорний список» цілком легальний. Він регулюється законом України про захист персональних даних. Стаття 7 саме передбачає збір такої бази».
Дніпропетровська область.

До речі

5 червня в Одесі чоловік позбавив життя свою матір і поранив двох співробітників спеціалізованої бригади «швидкої допомоги». Один із них отримав поранення в шию, другий — у руку. Як з’ясувалося, чоловік проходив лікування у психіатричній лікарні, звідки був виписаний близько двох місяців тому.