Втрачено не дрібниці, а цілий міжнародний фестиваль «Чорноморські ігри». Він проводився в місті біля теплого моря тринадцять років поспіль, дав путівку в життя сотням юних виконавців і музичних колективів і кожен серпень приваблював десятки тисяч цінителів мистецтва. Але тепер на цьому святі життя можна поставити хрест. Головний організатор популярного дитячого фестивалю компанія «Таврійські ігри» відмовилася проводити в 2013 році «Чорноморські ігри». На її сайті зазначена причина: «Відсутність фінансової підтримки з боку спонсорів, меценатів і місцевих органів влади».

Про це рішення сповістили муніципальну владу курорту. Вона вважає, що відсутність такого розкрученого фестивалю, та ще в пік літнього сезону — неприємна й несподівана новина, велика втрата для міста. «Оскільки міська рада Скадовська є співзасновником заходу, ми заздалегідь до нього готувалися й навіть передбачили у своєму бюджеті 150 тисяч гривень на проведення «Чорноморських ігор». Цього, звичайно, мало — одна оренда пересувної сцени із сучасною звуковою й освітлювальною апаратурою коштувала п’ятдесят тисяч доларів. Крім того, за рахунок організаторів потрібно було оплачувати проживання й харчування за вищим розрядом іноземних виконавців, розселяти місцеві команди учасників. Однак тут ми розраховували на фінансову допомогу обласного бюджету й Мінкультури України, а цього не відбулося, — журиться міський голова Скадовська Олександр Гавриш. — Залишається працювати на майбутнє й сподіватися, що «Чорноморські ігри» ще повернуться».

Відмову підтримати фестиваль матеріально з боку влади Херсонщини можна було б ще якось зрозуміти, якби скарбниця справді не мала у своєму розпорядженні коштів. Але вони були — просто їх вирішили витратити не на дитяче свято національного масштабу, а на «шоу для особливо привілейованих». У травні цього року Скадовськ приймав масштабне дійство, пишно назване Міжнародним туристичним форумом «Херсонщина — відпочинок, лікування, подорожі в екологічних умовах Таврії». Депутати облради проголосували на сесії за виділення на цей дводенний захід 375 тисяч бюджетних гривень. Адже їм пообіцяли, що приїде багато іноземних інвесторів, готових вкласти в регіон свої капітали. З іноземців були переважно представники дипломатичних місій, що живописали з наданої їм трибуни туристичні принади власних держав (дивно, якби було інакше). Їх з байдужістю слухала масовка: звезені з усіх районів чиновники райдержадміністрацій і райрад, учасники художньої самодіяльності. Через два дні гості й учасники шоу поїхали, а чи підписано за підсумками форуму хоч якісь контракти, а не протоколи про наміри, що нікого ні до чого не зобов’язують, невідомо. Результати заходу, оплаченого бюджетними грішми, не надихнули навіть журналістів (крім видань, фінансованих з тієї само скарбниці).

Звичайні скадовці туристичний форум сприйняли з байдужістю — не вперше наші чиновники демонструють показову активність. Але якби вони дізналися, що грішми, витраченими на цю показуху, можна було врятувати улюблений українцями дитячий фестиваль «Чорноморські ігри», то поставилися б до форуму по-іншому, привітавши його організаторів не хлібом-сіллю, а тухлими яйцями.

Херсонська область.

Цитата

Ось що розповіла в публікації під заголовком «Багато галасу з нічого» обласна незалежна газета «Новий день»: «Абсолютно непомітними на форумі були головні дійові особи в туристичній сфері — туроператори, працівники санаторіїв, баз відпочинку, а також ті, від кого залежить розвиток цієї галузі: представники митниці, залізниці, авіакомпаній і столичних міністерств. «Туроператори були! — заперечили авторові цих рядків співробітники облдержадміністрації. — Просто після пленарної частини вони поїхали».