Парламентська хроніка

Зранку президія та трибуна Верховної Ради знову були заблоковані представниками опозиційних фракцій. Переговори, які тривали у четвер та зранку в п’ятницю, жодного результату не дали. Якщо ситуація не зміниться й далі, Партія регіонів готова скликати позачергове засідання парламенту. Про це під час брифінгу повідомив лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов.

За його словами, у п’ятницю депутати мали розглянути питання, пов’язані з підготовкою до святкування 200-річчя Тараса Шевченка, заслухати інформацію профільних міністерств про стан доріг та щодо пожежонебезпечної ситуації в країні. Потім розглянути низку важливих питань, зокрема, звіт про виконання держбюджету за 2012 рік та бюджетну резолюцію на 2014 рік. «Якщо представники «Батьківщини» намагаються спровокувати нас на силові методи, то цього не буде», — заявив регіонал. «Ми це пережили декілька років тому. Фракція ПР стала значно розумнішою за цей час. Наші люди зайняті законотворчістю, а долучатися до речей, в які нас втягують люди, які не знають чим займатися в парламенті, ми просто не будемо», — заявив він.
Утім, якщо така ситуація триватиме й надалі, додав О. Єфремов, ми знайдемо можливість ухвалити важливі для країни закони без опозиції. За словами політика, він дав доручення зібрати необхідну для проведення позачергового засідання кількість підписів народних депутатів.
Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов наголосив: «Щойно підписи будуть зібрані, ми офіційно це оформимо і коли вважатимемо за потрібне, проведемо це засідання. Це буде засідання для всіх, хто хоче працювати над законодавством». Водночас політик не виключив проведення виїзного засідання. «Буде виїзним, якщо буде заблокований парламент». Утім, коли саме відбудеться це засідання, поки що невідомо, адже рішення ще не прийнято. О. Єфремов пообіцяв запросити на нього й пресу. Щоправда, кількість представників ЗМІ залежатиме від обраного приміщення.
Загалом, на думку політика, в країні діє перевернута система демократії, «коли меншість думає, що може диктувати умови більшості». «Такого не було в жодній країні й не буде. Якщо десь таке й відбувалося, то називається це диктатура або якимось іншим словом, але не демократія», — наголосив він. Якщо опозиція хоче йти цим шляхом, то, за словами політика, має ініціювати відповідні зміни в законодавство. «Але ми цього підтримувати не будемо».
У свою чергу лідери трьох опозиційних фракцій заявили, що їхні вимоги залишаються незмінними. Найголовніша з них — особиста присутність глави держави у парламенті, чого вимагає Конституція. Як повідомив лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк, глава парламенту в понеділок буде у Президента і донесе їхні вимоги.
Він переконаний, що відповідати на ці запитання також має персонально глава держави. «Оскільки вести дискусію з фракцією ПР немає жодної доцільності. Ці люди нічого не вирішують», — сказав він. Тож сподіваються, що вже у понеділок буде зроблено офіційну заяву Президента, чи виконуватиме він конституційну вимогу.
«Наша позиція залишається незмінною. Проведення виборів по п’яти округах та в Києві, і одночасне їх призначення на 27 жовтня поточного року. Ми вимагаємо також денонсації угоди з Кіпром про уникнення подвійного оподаткування, за рахунок якої до офшорних зон з країни виведено 72 млрд. доларів США. І наостанок вимагаємо переголосування питання призначення суддів, яке відбувалося з порушенням Регламенту», — заявив А. Яценюк.
Водночас, відповідаючи на запитання: чому депутати біжать лише з фракції «Батьківщина», А. Яценюк зауважив, «що атака йде тільки на них». «Дай Боже, щоб інших не атакували. Ви бачили заяву наших депутатів про те, що йде масований тиск, здійснюються спроби для підкупу. Йде боротьба з найбільшою опозиційною фракцією. Але ми встоїмо. Я не здамся», — констатував він.
За словами ж Олега Тягнибока («Свобода»), у країні планомірно не лише вводиться диктатура, а й руйнується демократія та парламентаризм. «Те, що ми нині робимо, якраз і є та рішуча дія по відношенню до тих людей, які знищують в Україні парламентаризм», — заявив він.
Політик зауважив також, що лише спільними зусиллями можна змінити ситуацію в країні. Він нагадав, що акція «Вставай, Україно!» триватиме й надалі.
Водночас, за словами Віталія Кличка («УДАР»), до радикальних дій опозицію змусила відсутність діалогу між владою і опозицією. «Тому й наполягаємо на присутності Президента в парламенті і звіті не на папері, а персонального», — сказав він.
 
Інна Богословська, Сергій Тігіпко, Микола Рудьковський. 
 
В’ячеслав Кириленко, Едуард Гурвіц. 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.