Розроблену в Харкові систему «Розумний під’їзд» почнуть впроваджувати у житлових багатоповерхівках вже наступного року. Про це повідомив директор КСП «Харківміськліфт» Анатолій Кандауров.
На підприємстві відкрито конструкторське бюро, яке працює над розробкою і впровадженням новітніх технологій у житловому господарстві. Проект «Розумний під’їзд» дозволяє по-новому використовувати домофонний зв’язок: крім контролю за виходом з будинку, система зможе транслювати інформацію про стан інженерних мереж, наявність тих чи інших комунальних послуг і навіть їх якість. На панелі домофону з’явиться рухомий рядок, екран буде сенсорним і антивандальним, а «поспілкуватися» з ним, як і викликати ліфт, можна буде за допомогою мобільного телефону.
Спочатку цей проект планують реалізувати в житлових будинках комунальної власності, а згодом — і у всіх інших.
— Наша система передбачає цілий комплекс технічних засобів і можливостей, — підкреслив її розробник, конструктор КСП «Харківміськліфт» Петро Лазаренко. — Програмне забезпечення, яке керує освітленням залежно від часу доби; домофон з переговорним пристроєм; системи управління ліфтом і комунікації з єдиним диспетчерським пунктом. Усе це працюватиме в єдиному комплексі, а інформація передаватиметься безпосередньо на пульт «Харківміськліфта», з якого можна буде безпосередньо спілкуватися з мешканцями будинків і реагувати на позаштатні ситуації. Ми хочемо дати людям нову якість використання інженерних систем будинку. Крім того, новинка буде максимально зручною для людей з обмеженими можливостями.
Харків.