Якщо в Україні резиденції для письменників — абсолютна новинка, то в інших країнах вони вже давно стали нормою. До того ж більшість з них надають ще й фінансову підтримку, яка дає змогу не лише компенсувати елементарні витрати, а й фактично жити за рахунок грантів. Вашій увазі — підбірка світових резиденцій для письменників.

1. Amsterdam Wrіter-іn-Resіdence Programme (Амстердамська програма «Письменник у резиденції»)

Нідерланди пропонують письменникам, поетам, критикам та есеїстам протягом трьох—п’яти місяців відчути не лише історичне та літературне серце Амстердама, а й скористатися численними можливостями й ресурсами місцевого університету. Перевагу під час відбору надають тим, хто працює в різних жанрах або ж чиї тексти перекладено на основні європейські мови. Максимальний розмір гранту становить 2000 євро на місяць, при цьому з цієї суми треба вираховувати 250 євро на житло. Проте програма завжди сприяє пошуку додаткового фінансування, якщо це потрібно.

2. Centre іnternatіonal de poesіe Marseіlle (Міжнародний центр поезії Марселя)

Витончені у своїй манері писати твори й знімати фільми французи організували резиденцію на узбережжі Середземного моря — у Марселі. Спеціалізується вона переважно на поетах, проте перебувати в ній протягом трьох місяців можуть професійні літератори й перекладачі, але лише за умови вільного володіння англійською чи французькою мовою. Натомість центр фінансово забезпечує проживання, надає доступ до бібліотеки, робоче місце й можливість друкуватися в альманасі резидентів «La Refuge».

3. Dorothy and Lewіs B. Cullman Center for Scholars § Wrіters (Центр Дороті та Льюіса Калманів для стипендіатів та письменників)

За тривалістю та фінансуванням найкращі умови для літераторів створюють Сполучені Штати, а саме — Нью-Йорк. На дев’ять місяців (з вересня по травень) 15 письменників, перекладачів та дослідників, які володіють англійською мовою, отримують повний доступ до архівів та інших ресурсів Публічної бібліотеки Нью-Йорка, а також грант у розмірі 65 000 доларів. 

Проте резидент має щотижня за обідом ділитися з іншими стипендіатами результатами своєї роботи й брати участь в організованих заходах, але це —  незначний внесок порівняно з тим, наскільки такий досвід буде корисним у подальшій творчості.

 

P. S. Українська ініціатива, на перший погляд, може здатися ляльковим будинком порівняно зі світовими літературними фортецями та палацами. Проте це також знак того, що вітчизняне письменство усвідомило потребу в нових голосах, яких уже влітку воно зможе готувати у власній кузні — резиденції «Станіславський феномен».

Вітальня письменницької резиденції в Нідерландах.

Бібліотека у Міжнародному центрі Марселя.

Робоче місце в Центрі Дороті та Льюіса Калманів у Нью-Йорку.