Миколаївські захисники тварин виявили у 200 кілометрах від обласного центру, за селом Грушівка, незаконну притравочну станцію. На території занедбаної військової частини «підприємці» вирощують диких кабанів і в’єтнамських свинок. Це — живі мішені для багатих і лінивих мисливців. Тут само на осонні стоять три тісні іржаві клітки. У кожній — по дорослому ведмедю, голодному і виснаженому спрагою.
— Найімовірніше, це колишні циркові тварини, — розповідає Муза Махова, керівник громадської організації «Миколаївське міське товариство захисту тварин». — Дуже часто пересувні цирки списують відпрацьований живий матеріал. «Списаний» ведмідь коштує від однієї до трьох тисяч гривень! Садисти на притравочних станціях охоче купують ручних ведмедів і тренують на них мисливських собак.  У березні в цьому самому районі ми спробували врятувати ведмедицю Дору. Не встигли — вона зникла безвісти.
На місце таємного ув’язнення ведмедів захисники тварин, екологи та журналісти викликали міліцію. Правоохоронці склали протоколи, але заходів не вживали: є живі об’єкти, тепер необхідно встановити суб’єкта, який їх утримує.
Хтось, дуже схожий на «суб’єкта», приїхав на дорогому позашляховику відразу ж після виклику міліції. Він не скупився на погрози і «добрі» поради, але відрекомендуватися не захотів.
Місцева влада і силовики самоусунулися від розв’язання проблеми. Але того самого вечора про ситуацію було поінформовано першого заступника голови ОДА та представників Мінекології.
На допомогу тваринам, які потрапили в біду, готові прийти волонтери Міжнародній зоозахисної організації «Four paws», завдяки розслідуванню яких «заручників» і знайшли. У заповіднику «Синевир», який у Закарпатті побудували Мінекології і «Four paws», вже перебувають на реабілітації близько трьох десятків врятованих ведмедів.
Фото Музи МАХОВИЙ.