Під партійними та національними прапорами пройшла в Донецьку акція опозиції «Вставай, Україно!» Учасники промарширували від оперного театру до пам’ятника Шевченку, де провели мітинг. Хоча спочатку організатори подавали заявку на інше місце — площу перед обласною державною адміністрацією, проте на неї знайшовся ще один претендент — виробник морозива, який влаштовував дитяче свято. Тому політичні пристрасті перенесли на площу неподалік.
На мітинг до Донецька приїхали делегації з різних міст області, а також із Луганщини та Харківщини. Начальник ГУМВС України в Донецькій області Роман Романов заявив журналістам, що в акції взяли участь 800 осіб. За даними організаторів — чотири тисячі осіб. Серед опозиціонерів можна було бачити народних депутатів від партій «Батьківщина», «УДАР», «Свобода»: лідера парламентської фракції ВО «Батьківщина» Арсенія Яценюка, лідера «Свободи» Олега Тягнибока, народних депутатів Олександру Кужель, Геннадія Москаля, Андрія Кожем’якіна, Миколу Мартиненка, Оксану Продан, Лесю Оробець, Андрія Шевченка, В’ячеслава Кириленка, Юрія Іллєнка, Михайла Блавацького та інших. Промовці виступали з даху мікроавтобуса, встановленого на площі. Представники опозиції, зокрема, порушували місцеві проблеми: невиплата зарплати шахтарям, проблеми з водопостачанням, перспектива закриття шкіл і лікарень.
Учасники мітингу вимагали скасувати пенсійну та медичну реформи, звільнити Юлію Тимошенко та припинити політичні репресії.
Обласна влада відкидає закиди у нібито створених штучних перешкодах для учасників мітингу. «Я хочу дати у першу чергу оцінку роботі міліції, яка забезпечила правопорядок, не допустила жодних провокацій, незважаючи на те, що всі ці дні з вуст лідерів опозиції йшло нагнітання атмосфери. Як ви упевнилися, абсолютно нічого не трапилось. Я так розумію, що опозиціонери цим дуже засмучені, занепокоєні та здивовані. Мене дивують слова, нібито влада намагалася заборонити акцію. Не було звернень до судів. Це спроба пояснити нечисленність акції», — так прокоментував політичні події голова обласної державної адміністрації Андрій Шишацький.
Громадський порядок охороняли 150 міліціонерів і 50 бійців «Беркута». Порушень під час акції не зафіксовано, за винятком одного конфлікту між місцевим мешканцем та місцевим представником «Свободи». «На ґрунті неприязних відносин виник конфлікт: донеччани 23-х і 51-го років вступили в словесну перепалку, а потім пустили в хід кулаки. Наряд міліції, що перебував неподалік, супроводив обох чоловіків до Ворошилівського райвідділу», — повідомили у відділі зі зв’язків із громадськістю обласної міліції. Цей факт внесений до єдиного реєстру досудових розслідувань. Роман Романов також повідомив, що організатори акції відповідатимуть за несанкціоноване перекриття центральної вулиці Донецька під час ходи.
Донецьк.
 
 
Фото автора.