Тріумфом завершився на Волині виступ артистів Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. Лисенка, які показали в Луцьку два балети Ігоря Стравінського  — «Весна священна» та «Жар-птиця». Переповнений зал стоячи під вигуки «браво», «молодці» і шалені оплески чверть години не відпускав їх зі сцени місцевого театру. Так голосно й ефектно стартував десятий музичний фестиваль «Стравінський та Україна», який розпочався 29 травня на Волині. До речі, прем’єра «Весни священної» відбулася цього само дня рівно сто років тому в театрі Єлисейських полів у Парижі. Щоправда... закінчилась вона скандалом.

Як сказав на відкритті фестивалю його директор Сергій Єфіменко, театр зі Слобожанщини має в своєму репертуарі аж три найвідоміші балети Ігоря Стравінського: «Весна священна», «Жар-птиця», «Петрушка». Чого не можна сказати про жоден інший в світі театр. Волиняни ж щорічно проводять фестивалі на честь всесвітньовідомого композитора, до участі в якому залучають відомі європейські колективи і музикантів. Вони мають також єдиний у світі музей Ігоря Стравінського. До речі, 17 червня заклад відкриє оновлену експозицію у щойно відреставрованому будинку маестро в прикордонному містечку Устилуг. Саме цього дня гала-концертом у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі відбудеться закриття музичного фестивалю «Стравінський та Україна».

Загалом програма передбачає виступи в Луцьку багатьох відомих музикантів з України, Росії, Німеччини, Польщі, тож обіцяє бути насиченою і цікавою. А відбувається це музичне свято за підтримки Міністерства культури України, Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку, благодійного фонду народного депутата України Ігоря Палиці «Новий Луцьк» та благодійного фонду Бориса Клімчука «Нова Волинь». Організаторами ж свята є Міністерство культури України, обласне управління культури, Волинська обласна філармонія, Волинський осередок Національної спілки композиторів України.

Сцена з балету «Весна священна».

Фото автора.