У камерній залі Полтавського театру ляльок відбулася прем’єра спектаклю «Ніка Турбіна: інформація людству». 

У рамках міжнародного фестивалю «Зоряний шлях» за участю 15 лялькових театрів із дев’яти країн виставу презентували студенти Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І. Карпенка-Карого. Режисер-другокурсник Ігор Федірко використав у своїй роботі реальні факти біографії унікальної поетеси-дитини з Ялти Ніки Турбіної.
Вірші вона почала «придумувати» ще чотирирічною, а видана за допомогою відомого радянського поета Євгена Євтушенка збірка «Чорновик» стала сенсацією — їй присудили головний приз на міжнародному поетичному фестивалі у Венеції. Однак дорослі тоді фактично використали юний талант для власного піару та збагачення, розбестили його. Вже з юного віку Ніка стала героїнею скандальної світської хроніки, пристрастилася до алкоголю й, зрештою, у 2002-му, не доживши до 28 років, наклала на себе руки.
Саме про жорстокі ігри з талантом і славою йдеться у ляльковій виставі. Діють у ній дві Ніки — дитина і доросла, ляльки яких рухають актори. Це символічно, адже юна поетеса також стала фактично маріонеткою в чужих руках. Водночас режисер Ігор Федірко стверджує, що прагнув, аби глядачі по-новому відкрили для себе Ніку Турбіну — як автора «закодованого» у віршах послання сучасникам і нащадкам.
 
На знімках: Ніка — на початку і в кінці.