У Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відкрилася виставка всесвітньовідомого художника-примітивіста Никифора (Єпіфаній Дровняк).

В експозиції — 100 оригінальних малюнків лемківського художника Никифора, виконаних у різних техніках — акварель, гуаш, пастель, олівець.

Як зазначив директор Польського інституту в Україні та один з ініціаторів заходу Ярослав Годун, «перша персональна виставка примітивіста Никифора у Києві є своєрідним перетином культур — польської та української. Ми представляємо лише частину його робіт, адже у доробку митця — понад 30 тисяч малюнків, виконаних у техніці акварелі». Годун також наголосив, що картини Никифора Дровняка порівнюють з найкращими зразками українського наївного мистецтва XVІ—XІX ст.

Никифора Дровняка, Ніко Піросманішвілі та Марію Приймаченко вважають засновниками примітивізму. При цьому роботи Никифора відрізняє деталізований, точний малюнок. Темами його малюнків були пейзажі, портрети, природа Лемківщини, біблійні сюжети.

Його картини стали власністю Польської держави, і на основі цієї збірки створено музей Никифора у місті Криниця-Здруй. Він має найбільшу у світі колекцію творів майстра.

Таким він був.

ДовІдково

Єпіфаній Дровняк (1895—1968) за походженням був лемком, народився в Криниці, популярному польському курорті. Дві культури — польська та українська — змагаються за право називати його своїм. Никифору встановлено пам’ятники у Польщі та Україні (у Криниці — 2005 року та 2006-го — у Львові). Справжню славу митцю принесло експонування його робіт у Парижі 1959 року. Відтоді творчість Никифора набула світового визнання.