У Дніпропетровській філії Інституту Горшеніна відбулася прес-конференція, під час якої видавці, продавці книг і працівники бібліотек обговорили новий законопроект, що передбачає введення мита на книги, які ввозять до України.

«У нашому місті читач переважно російськомовний, тому й література завозиться з Росії, — розповів продавець книг Юрій Глєбов. — Останні п’ять років продажі у Дніпропетровську впали уп’ятеро. А якщо ще запровадити п’ятивідсоткове мито на імпортну друковану продукцію, то її взагалі ніхто не завозитиме».

На думку директора видавництва «Герда» Ольги Винниченко, пропозиція про введення п’ятивідсоткового мита на книги, журнали, брошури, завезені з-за кордону, є неоднозначною та позбавлена конкретики. 

Завідувач відділу обласної універсальної бібліотеки імені Первоучителів слов’янських Кирила та Методія Ірина Голуб упевнена, що необхідно розвивати вітчизняну видавничу справу, вкладати в неї кошти, а не просто запроваджувати нові податки: «Наш бібліотечний фонд поповнюється, зокрема, й за рахунок друкованої продукції, завезеної з Росії. Це і наукова, і художня література. Якщо ввести мито, книжковий фонд недоотримає деяку літературу».

Дніпропетровська область.