На Волині побував внучатий племінник Лесі Українки Роберт Гааб, який нині живе у Швейцарії. До Луцька він прибув на запрошення Східноєвропейського національного університету імені своєї родички для участі в науковій конференції «Леся Українка і національна література».

Під час зустрічі з головою облдержадміністрації Борисом Клімчуком Роберт Гааб порушив питання про перепоховання на Волині праху сестер Лесі Українки Ольги Косач-Кривенюк та Оксани Косач-Шиманської, котрі поховані в місті Аугсбург (Німеччина) і в Празі (кладовище «На виноградах»).

— Так склалися обставини, що три сестри Лесі Українки — Ольга, Оксана та Ізидора — поховані за кордоном. З різних політичних мотивів вони змушені були емігрувати. Тепер, коли Україна стала незалежною державою, маємо надію повернути їх прах на Батьківщину, щоб вони на рідній землі знайшли вічний спочинок. І створити, таким чином, на Волині своєрідний маленький пантеон цієї славетної родини: чи то на кладовищі в селі Колодяжному, чи на території музею, — висловив свою думку племінник поетеси і зізнався, що читає твори Лесі Українки в оригіналі і розуміє їх.

На зустрічі із зарубіжним гостем також були присутні директор Інституту літератури імені Шевченка Національної академії наук України, академік НАН України Микола Жулинський і поет Іван Драч.

Борис Клімчук подякував Роберту Гаабу за ідею та висловив готовність підтримати підготовчі роботи. Він, зокрема, розповів, що незабаром з його ініціативи на сільському кладовищі в Колодяжному на могилі молодшого брата Лесі Миколи Косача постане новий пам’ятник.

— Мій дід по матері Архип Федчук в 1930—1940-х роках був власником землі Косачів, — зауважив Борис Клімчук. — Так трапилося, що Микола Косач останній свій час проживав у мого діда. Поховали його в Колодяжному.

— Упевнений, що, заручившись підтримкою голови облдержадміністрації, матимемо у цій справі успіх, — зауважив племінник славетної поетеси. — Чув, що Борис Клімчук, коли вже розпочав якусь справу, то успішно доводить її до завершення. Приємно, що ваш регіон успішно розвивається і з кожним роком покращується інфраструктура краю.

Також Роберт Гааб разом з дочкою Еддою, сином Гуго та невісткою Мартою відвідали Меморіальний музей-садибу Лесі Українки в Колодяжному.

Волинська область.