Виставка поштових листівок, листів-«трикутників» та «секреток», марок і конвертів часів війни відкрилася на Донецькому поштамті. У колекції — філателістичні матеріали, що висвітлюють історію поштового зв’язку того періоду. Під час війни до Червоної армії щодня доставлялися 70 мільйонів листів. На лінії фронту польова пошта до 1943 року називалася польовою поштовою станцією (чи просто поштовою станцією). Забирала листи вантажівка «ГАЗ-АА» — «полуторка».

— Кореспонденцію, що йшла з фронту, обов’язково переглядала цензура — штампи про це є на листах-«трикутниках». Вони мали вигляд згорнутого особливим чином і не заклеєного шматка паперу. На стенді також — листівки тих часів, на зворотному боці однієї з них вказано, що всі гроші, виручені від продажу, поштові працівники спрямують на спорудження бойового танка. Особливість виставки — усі матеріали певним чином пов’язані з Донбасом, — розповів колекціонер Костянтин Дегтярьов, один із співорганізаторів експозиції.

За його словами, матеріалів донецькі філателісти зібрали вчетверо більше, ніж змогли показати. Особливе значення тоді надавали художньому оформленню листівок — люди вітали одне одного портретами Сталіна та воєначальників, малюнками й карикатурами на військову тематику, зображеннями техніки. В експозиції особливою є новорічна листівка із зображенням жінки й дитини: таку продукцію було випущено у визволеному Львові в 1944 році. Пересилання пошти на фронт та з фронту було безплатним, тому марковану продукцію тих часів зустріти дуже важко. Натомість організатори зуміли дібрати гарну галерею маркованих конвертів та марок, випущених пізніше і присвячених ювілеям Перемоги, видатним подіям війни чи героям. Цікавість до теми проявляють не лише колекціонери, а й звичайні родини, які зберігають сімейні реліквії.

У День Перемоги в Донецькому національному академічному музично-драматичному театрі відбулося спецгашення художнього конверта «9 Травня. Родинна пам’ять про війну» за участі голови облдержадміністрації Андрія Шишацького, голови облради Андрія Федорука, міського голови Олександра Лук’янченка. «Цього року відзначатимемо 70 років визволення Донбасу. І сподіваюся, що за підтримки обласної та міської влади до цієї знаменної дати пошта випустить марку із зображенням легендарної Савур-Могили», — зазначив директор Донецької дирекції УДППЗ «Укрпошта» Микола Дрьомов.

Донецьк.

На знімках: фрагменти виставки філателістичних матеріалів на Донецькому поштамті.

Фото автора.