У травні-червні на Тернопільщині чекають представників Європарламенту. Можливо, з їхньою допомогою вдасться розрулити ситуацію, що склалася в області. Починаючи з листопада минулого року депутати не можуть зібратися на сесію. Досі не прийнято обласний бюджет.

За словами народного депутата Олега Сиротюка (ВО «Свобода»), заступника голови парламентського Комітету з питань державного будівництва і місцевого самоврядування, поточні господарські питання якось вдається вирішувати, а ті, що накопичились, можна «пройти» протягом сесійного тижня. Набагато важливіше добитися дотримання вимог Конституції і законності на території області.

— Тимошенко і Луценко — то тільки вершина айсберга беззаконня, — сказав депутат у Тернопільському прес-клубі. — Його підводна частина — у регіонах, але Європі про це мало що відомо.

За словами голови постійної депутатської комісії Тернопільської облради з питань законності та правової політики Леоніда Бицюри, під час зустрічі у представництві ЄС в Україні, учасником якої він був, йшлося про порушення прав громадян області на волевиявлення. Не виконано більше десятка судових рішень щодо введення нових депутатів замість вибулих, порушуються вимоги Конституції України, низки законів, постанов ЦВК, майже три роки блокується законний вибір громади.

— Нам вдалося переконати представників ЄС, що для об’єктивного контролю стану підготовки України до підписання угоди про асоціацію з Європейським Союзом потрібно перевірити і стан справ на місцях, — сказав Леонід Бицюра. — Ми дійшли згоди про ініціювання перед Європарламентом питання погодження повноважень Єврокомісії щодо моніторингу стану законності та відповідності вимогам ЄС на рівні місцевого самоврядування в Україні. Лише в такому випадку євроструктури володітимуть об’єктивною та повною інформацією щодо виконання зобов’язань української влади, а громадяни України зможуть отримати належну підтримку для поновлення своїх конституційних прав.

Як повідомив Олег Сиротюк, звернення громадськості та комісії Тернопільської обласної ради з питань законності 17 квітня розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Одноголосно ухвалено рішення та звернення до Генеральної прокуратури з клопотанням вжити заходів для відновлення правового порядку на території Тернопільської області та до ЦВК щодо заміни депутатів Тернопільської обласної ради замість вибулих. Члени територіальної виборчої комісії від Партії регіонів, КПУ та Народної партії, які ігнорують засідання комісії, повинні понести кримінальну відповідальність, переконаний він.

 

Тернопільська область.