У Вінницькому обласному краєзнавчому музеї у рамках акції «Подаруй музею експонат», приуроченої до 95-ліття закладу, відкрито виставку українських рушників.
— Тут представлено 64 вишитих полотна, — каже завідувачка виставкового сектору музею Тетяна Журнова. — Це дипломні роботи вишивальниць, які навчалися на курсах при обласному осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва у 1994—2006 роках. Серед них є такі, що відзначаються рідкісною технікою вишивки — білим по білому. 
В орнаменті домінують геометричні форми, а в них неодмінно знаходимо зображення так званого безконечника — символу безперервності життя.
Колекцію представлених рушників зберігала родина Каришиних — Ольга Станіславівна, вона теж вишивальниця, та Ігор Михайлович, який був керівником курсів і заступником голови обласного осередку майстрів народного мистецтва. Торік Ігоря Михайловича не стало. За словами дружини, будучи хворим, чоловік просив передати роботи до музею. «Незважаючи на те, що знайшлося чимало бажаючих придбати колекцію, ми виконали його волю», — каже пані Ольга.
Понад чотири тисячі нових надходжень з’явилося у найбільшому в краї зібранні старовини завдяки згаданій акції «Подаруй музею експонат». Частину з них покажуть 18 травня на декількох тематичних виставках, що відбудуться з нагоди річниці закладу. За словами Тетяни Журнової, цікавою, наприклад, буде виставка середньовічної зброї. Серед рідкісних експонатів — ключ від американського міста Сан-Франциско. Його передав музею мешканець селища Турбів Липовецького району, нині киянин, Анатолій Крючковський. У далекому 1960 році його разом з трьома побратимами по службі американці врятували з дрейфуючої баржі. 49 днів четверо відважних солдатів провели у Тихому океані. Американці побачили їх з літака. У Сан-Франциско врятованих зустрічали як героїв, які дивом вижили без харчів і води. Тоді й вручили символічний ключ від міста.
У день народження музею його працівники запросили на зустріч друзів закладу. На їхню думку, безпосереднє спілкування зацікавлених у музейній справі людей сприятиме її подальшому розвиткові.
Вінниця.
На знімку: Тетяна Журнова, завідувачка виставкового сектору музею, із захопленням розповідає про нові експонати.
Фото автора.