Відеосюжет про те, як працівники Одеського припортового заводу виходять на страйки-пікети, захищаючи своє право на працю, ставлять ультиматум чинній владі, збурив інтернет-простір. На самому підприємстві в місті Південному робітники та інженери розцінюють відеоролик як сплановану провокацію.
Як з’ясувалося, цей ролик виготовили в Криму, у Сімферополі, де сьогодні ховаються від правоохоронців депутати Одеської міської ради й активісти різних антиукраїнських громадських організацій.
Одеські журналісти дізналися, що оголошення про набір масовки для «документального фільму» розмістив у соціальній мережі якийсь Андрій Миколаїв. За півторагодинну участь у заході він пропонував винагороду — 400 рублів. У призначений час бажаючих чекали біля супермаркету «Ашан». На майданчику перед будівлею зібралося близько двохсот осіб — в основному, студенти і пенсіонери. Старші груп склали списки та завантажили людей в автобуси. По дорозі з’ясувалося, що ніхто з присутніх не має жодного уявлення про майбутній «фільм» і не знає, де планують його знімати.
«У нас сьогодні — епізод, де знімається серія соціальної реклами, — пояснив людям один з організаторів. — Ми знімаємо масовку біля заводу». Нібито масовка мала зображувати робітників, що борються за свої права. «Мітингувальникам» видали плакати: «Ні незаконній приватизації», «Досить грабувати народ праці», «ОПЗ — народу, а не олігархам», а також транспаранти: «Ні блокаді! Дайте працювати з Донбасом». Протягом 15 хвилин сімферопольці позували з гаслами й викрикували заклики не закривати завод. Потім масовці роздали гроші й відвезли до міста.
За найскромнішими підрахунками, серія провокаційної «соціальної реклами» обійшлася авторам у 80 тисяч рублів плюс витрати на транспорт.
Одеса.