Визначна подія сталася в житті колективу Маріупольського міського технологічного ліцею, який днями святкує своє 10-річчя. Команда обдарованих учнів із нагородами повернулася із всеукраїнського турніру юних фізиків, який проходив у Харкові. В організації поїздки посприяв народний депутат України Сергій Матвієнков, який протягом багатьох років підтримує талановитих школярів. Маріупольські ліцеїсти виявилися єдиними представниками Донецької області на турнірі.

— Це двадцять третій за ліком щорічний турнір, який визначає кращих фізиків серед учнів 9—11 класів. За час проведення змагань їх географія часто змінювалася, і цього року школярі виступали в Харкові на базі обласної спеціалізованої школи «Одаренность». Турнір складався із так званих «боїв». Як «зброю» команди використовували виключно теоретичні і практичні знання, силу слова й уміння промовця. Наші ліцеїсти готувалися заздалегідь, а консультантами виступали співробітники кафедри фізики Приазовського державного технічного університету Віктор Федун і Олександр Усенко, — розповіла «Голосу України» заступник директора ліцею з навчально-виховної роботи, керівник команди Олександра Петрова.
У кожному «бою» брали участь три сторони: команда-опонент, команда-доповідач і команда-рецензент. За підсумками змагань журі, у складі якого були керівники Рішельєвського ліцею (Одеса) та фізико-технічного факультету Харківського національного університету імені Каразіна, присуджувало бали кожній із команд. 
— З нами грали переможці попередніх турнірів і команди, які раніше регулярно потрапляли до фіналу. Проте ми продовжували боротися і виносили по два-три бали рейтингу за кожен бій. Уся команда натренувалася за час турніру презентувати власну точку зору й не пасувати перед сильними суперниками. Була можливість дізнатися про альтернативні розв’язання одних і тих самих завдань та навчитися чогось нового, — поділився враженнями капітан команди Ярослав Вайнштейн.
Переможцем турніру стала харківська команда «Момент імпульсу». Маріупольські юні фізики також заслужили на відзнаки. Олександр Труш отримав спеціальну нагороду «За кращу доповідь», Ярослав Вайнштейн — диплом третього ступеня за змагання в особистій першості, а загалом команда була нагороджена дипломом «Симпатія суддів». За словами директора ліцею Павла Чистякова, успіх вихованців є гарною оцінкою роботи педагогічного колективу закладу.
 
Донецька область.
Фото надано автором.
Команда юних фізиків із Маріуполя була єдиним представником Донеччини на всеукраїнському турнірі.