Такого висновку дійшла робоча група, яка протягом двох місяців розглядала результати фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Тернопільської області. Як поінформував журналістів перший заступник голови обласної ради Сергій Тарашевський (на знімку), проаналізовано діяльність 75 об’єктів спільної власності. Замість прибутків, деякі з них збиткові, окремі перейшли у власність міських рад, на території яких розташовувалися, а деякі взагалі зникли...

60 діючих підприємств за минулий рік принесли лише 141 тисячу гривень чистого прибутку. З 26 комунальних аптек — сім збиткові, так само як і 13 підприємств. Звичайно, добре, що в області зуміли зберегти комунальні аптеки, але через високу орендну плату, яку, скажімо, встановили у Тернополі, додаткове податкове навантаження, вони не витримують конкуренції з аналогічними приватними структурами. Комунальні аптеки не пускають у комунальні лікарняні заклади. Зберегти — зберегли, але не подбали про те, щоб ефективно працювали. Щороку падають обсяги наданих підприємствами профілактичних дезінфекційних послуг: установи освіти та охорони здоров’я економлять на цьому. Це ще можна зрозуміти, але коли без відома зникають приміщення таких підприємств... Робоча група виявила факт знесення будівлі з гаражем по вулиці Морозенка у Збаражі, яка була на балансі обласного комунального підприємства «Профілактична дезінфекція» у Збаразькому районі. На папері воно існує, а насправді немає. Що казати про район, коли в обласному центрі по вулиці Липовій, 45 і 47 за «дякую» віддали під забудову територію, де містилися приміщення обласного комунального підприємства «Профілактична дезінфекція». Тепер воно змушене орендувати приміщення.

Міські ради, маючи у своєму підпорядкуванні бюро технічної інвентаризації, без відома обласної ради приймали рішення щодо реєстрації та виготовлення свідоцтв про право власності за відповідними територіальними громадами на будівлі та приміщення, які насправді є об’єктами спільної власності територіальних громад в особі обласної ради. У Тернополі таким чином «хапонули» два приміщення, по стільки ж у Чорткові і Бережанах... Через байдужість і безконтрольність втрачено базу відпочинку «Надзбруччя» у Білгород-Дністровському районі на Одещині. У травні минулого року як юридичну особу її виключено з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. Чи вдасться повернути базу області, щоб тут могли відпочивати діти? Цим питанням зайнялася прокуратура області.

Жителі Тернополя ще не забули літа 2009-го року, коли місто потопало у смітті. Тоді ж обласна рада за кошти державного бюджету придбала сміттєсортувальну лінію для сортування твердих побутових відходів вартістю два мільйони гривень. Її передали на баланс комунального підприємства «Архбудсервіс». Журналістам лінію продемонстрували як велике досягнення влади. Але вона досі не працює, перебуває на зберіганні у місті Скалаті. Спочатку депутати міської ради дали дозвіл на її встановлення, а потім передумали. Хтось пустив чутки, що сміття не сортуватимуть, а спалюватимуть. Між тим дамоклів меч сміттєвої загрози за три з половиною роки нікуди не зник. Ні міська, ні обласна ради ні на йоту не наблизилися до вирішення цієї глобальної для обласного центру проблеми — виділення земельної ділянки під нове сміттєзвалище. Офіційно закритий більше десятка років тому Малашівський полігон досі продовжують експлуатувати, задобрюючи місцевих жителів подачками. На жаль, сміттєва проблема давно обросла політикою, і немає сумнівів, що вона знову з’явиться перед місцевими виборами.

Самі збитки приносить фірма «Тернопільавіаавтотранс» (аеропорт): щокварталу — півмільйона гривень. Було кілька спроб відновити його діяльність, створити логістичний центр, однак все закінчувалося на рівні ідей. Трохи більше двох років тому аеропорт запрацював, але не надовго. Нині його працівникам заборгували зарплату за 2,5 року. Загалом борги із зарплати, єдиний соціальний внесок, штрафні санкції становлять майже чотири мільйони гривень. Робоча група запропонувала законсервувати летовище. Тим часом підготувати державний акт на землю, а це 164 гектари. Можливо, тоді він стане привабливішим для серйозного інвестора?

Кілька об’єктів мають намір подати на приватизацію. Це, зокрема, санаторій «Медобори» у Гусятині, палац графа Станіслава Бадені у Коропці (там тепер міститься військовий ліцей) та палац у Струсові. Стан їх наразі жалюгідний, і потрібні чималі кошти, щоб палаци стали цікавими туристичними об’єктами, а санаторій — місцем відпочинку. Між тим, колишній голова облради, нинішній народний депутат Олексій Кайда заявив на прес-конференції, що нізащо не дасть приватизувати палац Бадені. Мова може йти лише про передачу у концесію.

Тим часом Сергій Тарашевський звернувся до прокуратури області з проханням відреагувати на факти, виявлені під час вивчення фінансово-господарської діяльності суб’єктів комунальної власності обласної ради.

Результати діяльності робочої групи, пропозиції щодо ефективного використання майна спільної власності територіальних громад області мають намір винести на розгляд 45-ї сесії обласної ради. Тільки коли вона відбудеться, ніхто сказати не може. Відомо, що сесія триває з листопада минулого року. Цього року депутати не змогли зібратися жодного разу, щоб прийняти бюджет області та вирішити інші нагальні питання. То чи варто дивуватися, що спільне майно громади неефективно використовується і розбазарюється?

Позиція

За словами начальника відділу аналізу обласних програм та бюджету облради, депутата обласної ради Володимира Чубатого, така ситуація з майном громади сталася через те, що згідно з чинним законодавством питання управління цими об’єктами розглядаються лише на пленарних засіданнях облради і то здебільшого наприкінці, тобто у міжсесійний період вони фактично залишаються безконтрольними. У багатьох обласних радах все-таки створили юридичні особи — управління майном спільної власності територіальних громад. Тепер про це думають і в Тернопільській облраді.