Із майже 12 тисяч територіальних громад в Україні більш як у половині чисельність жителів не перевищує трьох тисяч осіб. 4809 громад налічують менш як одну тисячу жителів, а 1129 — менше 500. У більшості з них немає виконавчих органів місцевих рад, відсутні бюджетні установи, немає комунальних підприємств тощо. Органи місцевого самоврядування таких громад фактично не можуть здійснювати надані їм законом повноваження. 5419 місцевих бюджетів дотаційні на 70 відсотків, 483 громади на 90 відсотків утримуються за рахунок коштів державного бюджету.

 Про це заявив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Темник на засіданні Ради Дніпропетровського регіону, на якому обговорювали проект Концепції реформування місцевого самоврядування й територіальної організації влади. На думку міністра, проблему надмірної роздрібненості територіальних громад може розв’язати реформа місцевого самоврядування.

«Кожна громада сама й тільки сама має вирішувати, що є найкращим і найприйнятнішим для її розвитку, — вважає Геннадій Темник. — Гадаю, що кожна громада зацікавлена в тому, щоб одержати належні умови для розвитку й становлення своєї дієздатності».

Учасники обговорення зазначили, що сформована в 30-х роках минулого століття система самоврядування вже зжила себе. Існуюча система не відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування, що є істотною перешкодою на шляху реалізації курсу інтеграції в Європейське співтовариство. Спроби її реформування успіху поки що не принесли.

На думку голови Дніпропетровської ОДА Дмитра Колєснікова, жваве життя села, поліпшений аграрний сектор і розкритий повною мірою потенціал тієї або іншої території — усе це реально можливо лише за умови грамотного й злагодженого впровадження реформи місцевого самоврядування й територіальної організації влади в Україні.

У свою чергу голова облради Євген Удод висловив думку, що реформування місцевого самоврядування — це насамперед прагнення залучити людей до керування, що є проявом демократії на місцевому рівні. «Реформа — це вирішальний крок для зміни координат вектора розвитку місцевого самоврядування й залучення жителів громад до самостійного розв’язання проблем територій», — сказав він.

А перший заступник голови Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню в Україні Олена Тертишна упевнена: «Запорукою успіху в проведенні такої реформи є політична воля».

 

Дніпропетровська область.

Інфографіку надано прес-службою ОДА.

 Дослівно

Голова Дніпропетровської ОДА Дмитро Колєсніков: «Реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсів і стратегічного планування розвитку територій. Це дасть змогу припинити дублювання повноважень, функцій і завдань органів місцевого самоврядування різних рівнів».