На початку вчорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров прокоментував розгляд 19 квітня цього року у Верховній Раді питання про відповідальність Кабінету Міністрів.

«Стратегія опозиції «чим гірше, тим краще» провалилася. Натомість уряд отримав мандат довіри до курсу, який проводить. Отже, це позитивна оцінка нашої соціально-економічної політики з боку конструктивної більшості у Верховній Раді та українського суспільства», — заявив він та висловив жаль, що критика опозиції не була ні конструктивною, ні змістовною, ні правдивою.

«Дорікати, що на основних наших ринках збуту відбулося падіння, проте українська економіка торік все-таки продемонструвала хоч невелике, на 0,2 відсотка, але зростання — просто непрофесійно. Ставити нам у провину, що уряд спочатку накопичив валютні резерви, а потім витрачав їх на добросовісну оплату боргів попередніх років і на оплату, їх же, нинішньої опозиції, стараннями, унікально дорогого газу, все це просто деструктивна дезінформація суспільства», — підкреслив М. Азаров.

Заявивши, що він чекав на предметний аналіз програми активізації економіки України, прем’єр дійшов висновку, що оскільки опозиція «не здатна на фаховий прагматичний аналіз і співпрацю», то «Україні такі претенденти на владу не потрібні».

А дякуючи «конструктивній частині Верховної Ради за підтримку уряду та за ділову критику», М. Азаров пообіцяв активізувати співпрацю з депутатським корпусом, комітетами і фракціями, бо «не може розвиватися країна, у якій Президент, уряд і парламент блокують роботу один одного».

При цьому він зауважив, що щирі друзі України також однозначно наполягали на тому, що між виборами опозиція повинна конструктивно працювати в парламенті, а не на вулицях. «Буквально на днях в розмові зі мною це говорили і Квасневський, і виконуючий обов’язки президента Парламентської асамблеї ОБСЄ пан Гросрук, інші європейські політики», — поділився М. Азаров та закликав усі політичні сили прислухатися до цих дружніх настанов.

Оголосивши про завершення «восьми зим впродовж однієї зими століття», прем’єр доручив невідкладно розпочати підготовку до нового опалювального сезону. «Сьогодні треба розпочати технічну ревізію всіх об’єктів, які припинили роботу в зимовому режимі. «Тонкі місця» треба виявити до того, як вони порвуться, та сконцентрувати ресурси на ліквідації виявлених потенційно небезпечних, аварійних ситуацій», — поставив глава уряду завдання Міненерговугілля, Мінрегіону та главам регіональних держадміністрацій. Тим паче, що роботи в нашому комунальному господарстві — непочатий край. Адже аналіз аварійних відключень теплопостачання, які мали місце минулої зими, свідчить, що у 80 відсотках це сталося через катастрофічну зношеність теплотрас. Тож віце-прем’єру Олександру Вілкулу та міністру будівництва, регіонального розвитку і ЖКГ Геннадію Темнику, котрі отримали конкретні доручення з підготовки до наступного осінньо-зимового періоду, роботи вистачатиме. А ще, окрім поточних ремонтних робіт, вони мають подбати про встановлення в усіх котельнях лічильників та продовжити їхнє переведення на альтернативні види палива.

М. Азаров також похвалився зробленим під час Всеукраїнської акції «За чисте довкілля». «Такого у нас ще не було за всі роки незалежності», — сказав він, повідомивши, що минулої суботи за наведення ладу в країні взялися близько 5,5 мільйона громадян та понад 353 тисячі підприємств.

Під час засідання урядовці обговорили законопроект, який передбачає скорочення кількості документів дозвільного характеру, що їх повинні отримувати оператори ринку харчових продуктів, та законопроект про збільшення розмірів адміністративних штрафів за порушення чиновниками вимог законодавства про ліцензування.

Дослівно

Микола Азаров: «Тільки за один день в країні встановлено 414 нових та відремонтовано 11 тисяч дитячих майданчиків, прибрано та приведено у належний стан 27 тисяч гектарів прибудинкових територій, ліквідовано 22 тисячі несанкціонованих сміттєзвалищ, з яких вивезено 272 тисячі кубометрів побутових відходів, висаджено понад 2,4 мільйона дерев та 526 тисяч кущів, впорядковано 10 мільйонів квадратних метрів газонів та квітників».

Міністр Кабінету Міністрів України Олена Лукаш, віце-прем’єр-міністр України Костянтин Грищенко, Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, Прем’єр-міністр України Микола АЗАРОВ.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.