Світлана Воропай, 15років:
— Я учениця 9 класу, як і всі підлітки, маю багато друзів та знайомих. Мої приятелі зовсім різні, але кожен з них є особистістю. Сьогодні кажуть, щоб бути сучасним, ти маєш пити, палити, завжди бути на вулиці, а вчаться взагалі лише «ботани». Деякі вважають, якщо ти гарно навчаєшся, не п’єш і не палиш, то ти нудна людина. Ні, ти просто маєш гідність і власну думку. Нині багато хлопців кажуть, що модно, коли дівчина не курить, адже красуня з цигаркою — це бридко. Тому можна зробити висновок, що в моді не пити та палити, а навпаки вести здоровий спосіб життя. Щоб бути сучасним, не обов’язково вживати алкоголь та курити, потрібно просто вміти розважатися іншими способами.
Аліна Гайдай, 15 років:
— Я вважаю, що сучасна молодь стала дуже розбещеною. Багато батьків мають претензії до поведінки своїх дітей, але ж усе залежить від них самих, адже як вони виховували свою дитину, такою вона й буде у майбутньому. На жаль, сьогодні існують проблеми юного, навіть інколи дитячого алкоголізму, наркоманії та куріння. Відсотків 70 роблять це через те, що хочуть здаватися модними перед старшими друзями або перед однолітками, решта — через сторонній вплив. Я вважаю, що у кожної людини має бути своя думка, свій вибір, який потрібно пов’язати із здоровим життям та сказати «Ні!» наркотикам, тютюну й алкоголю!
Вікторія Лега, 14 років:
— Кожен з нас самостійно обирає шлях у житті. Дехто надає перевагу активному способу життя без шкідливих звичок, а інші на перше місце ставлять алкоголь, тютюн та наркотики. Але я вважаю, що все ж таки потрібно обирати спорт, так, на свято можна випити трохи алкоголю, але в усьому треба знати міру. Я люблю танцювати, тому вживання тютюну шкодить моєму диханню, тому я кажу «Ні!» тютюну, наркотикам та алкоголю.
Станіслав Кравчук, 17 років:
— На мою думку, сучасна молодь знахабніла. Ставлення до алкоголю та тютюну таке: у дитинстві мені казали, що на вулиці різні люди пропонуватимуть алкоголь, цигарки, наркотики, так ось у мене питання: «Де ці люди?»
Катерина Семененко, 21 рік:
— Молодь нині деградує, не знає історії, не поважає її, у неї немає нічого святого, проте, звичайно, є винятки. Вона чомусь вбачає в цигарках й алкоголі шлях до популярності, але насправді навіть не здогадується, що це лише ілюзія, яка розвіється з першою ж хворобою або народженням каліки... А це ставлення до стосунків, це ж взагалі жах! Вони поводяться як тварини, керуючись лише інстинктами. Мені здається, що молодь підхопила «вірус деградації» і просто йде донизу, замість того, щоб прагнути вгору. Насправді, мене лякає те, що більшість навіть не хоче бачити очевидного! Я не хочу, щоб мої майбутні діти жили в такому соціумі, де правлять блуд, свавілля і вседозволеність.
Опитування провела Світлана ВОРОПАЙ.
Фото надані учасниками опитування.