Вийшла у світ книжка «Німці Дніпропетровщини: історія та сучасність», що стала шостою у серії «Національно-культурні товариства Дніпропетровщини». Видання присвячене становленню німецького товариства на території краю.

Німецька громада регіону бере свій початок ще з німців-колоністів, які на запрошення Катерини ІІ приїхали на Придніпров’я освоювати цей благодатний край і багато чого домоглися у своїй роботі.

«У різні історичні періоди німці обіймали відповідальні посади в керівництві області, завдяки чому про край активно заговорили в Європі ще наприкінці XІX — початку ХХ століття, — зазначив під час презентації книжки голова ОДА Дмитро Колєсніков. Кожному знайоме ім’я «степового Колумба» Олександра Поля, який дав поштовх для розвитку регіону і залучив інвестиційні вливання для розвитку рудних покладів Кривого Рогу. Треба відзначити й плідну діяльність Андрія Фабра на посаді губернатора Катеринославщини, котрий створив центральний проспект, який і нині є прикрасою Дніпропетровська».

Книга містить чимало інформації про видатних земляків німецького походження, які зробили значний внесок у розвиток Дніпропетровщини. Це й біографічні довідки про етнічних німців, які брали активну участь у боротьбі Радянського Союзу проти загарбників у роки Великої Вітчизняної війни. Героями Радянського Союзу стали Анатолій Брандіс, Федір Бендер, Ян Райнберг, Юрій Гессен та інші.

Голова Дніпропетровського обласного товариства німців «Відергебурт» Володимир Райнберг підкреслив важливість книги для німецької громади й подякував за надану їй можливість розповісти про свою насичену історію. «Ця книжка є надзвичайно важливою для українців і для етнічних німців, — вважає він. — Знайомлячи жителів області з життям тієї чи іншої національної меншини, ми робимо внесок у справу зміцнення миру й взаєморозуміння між людьми різних національностей, які живуть у нашому регіоні».

Ця серія видається з 2012 року. Уже побачили світ книжки, присвячені вірменам, євреям, азербайджанцям, грекам і грузинам. Ініціатори мають намір продовжувати серію.

Довідка

Етнічна громада німців Дніпропетровської області налічує майже 3,77 тисячі осіб. У регіоні діє обласне товариство етнічних німців, які проживають на території України, — «Відергебурт». У Дніпропетровську й Кривому Розі зареєстровані статути двох релігійних громад Німецької Євангелічно-лютеранської церкви.

 

Фото надано прес-службою ДОДА.