До ужгородського Європейського медіацентру на презентацію фотоальбому «Віталій Либа. Живопис» приїхали, окрім своїх, також відомі люди з-за кордону — зокрема, колишній президент Словацької Республіки Рудольф Шустер, гендиректор Кошицького технічного музею Євген Лобанич, консул СР в Ужгороді Олександр Шкурла, друзі з Пряшева, Кошиць, Михайловців.

 

...В. Либа (на знімку) народився 1949 року в місті Новоукраїнка на Кіровоградщині в сім’ї офіцера і вчительки. З 1952-го жив у Ужгороді, відвідував дитячу художню школу знаменитого педагога Золтана Баконія. 1969 року закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва у відомих митців Йосифа Бокшая, Шандора Петкі... Згодом виїхав «на мистецькі заробітки» — до Словаччини. Але складні періоди життя завжди закінчувалися персональними виставками, зауважує у передмові до альбому доктор мистецтвознавства Іван Хланта. За два десятиліття художник провів 21 виставку в містах Словаччини і одну — в престижній Словацькій національній галереї в Братиславі, його живописні роботи є в приватних колекціях Європи, Америки, вони прикрашають храми Ватикану.

Альбом уміщує роботи В. Либи останніх 25 років. Особливо проникливі картини сакральної тематики, гірські мотиви Карпат, дерев’яні церкви. А портрети поета Петра Скунця, фотохудожника Володимира Балеги, академіка Миколи Мушинки, артиста Івана Поповича, письменника Івана Петровція, президентів Віктора Януковича і Рудольфа Шустера, художника Антона Ковача, директора Словацького національного музею української культури Мирослава Саполиги, голови Союзу русинів-українців Словаччини Павла Богдана та інших діячів свідчать про велику працьовитість і талант Либи...

Рудольф Шустер на презентації сказав, що його друг Віталій Либа почувається у Кошицях, як удома, і він завжди буде молодим, бо любить життя й свою роботу. «Дуже добре, що побачив світ альбом, бо виставки забуваються, а ця книга може бути в кожному домі», — зауважив колишній президент. І додав: українців і словаків «не розділять жодні кордони — навіть шенгенський. Україна увійде до Євросоюзу, і кордони зникнуть».

Теплі слова В. Либі адресували й заступники голови ОДА Іван Качур та Володимир Приходько, який сказав, що цей художник у Словаччині свій, але не перестає бути й нашим.

Ужгород. 

Фоторепродукція автора.