У Музеї волинської ікони відкрито виставку «Народна ікона ХVІІ —XІX століть». Цим мистецьким проектом в області розпочинається низка заходів, присвячених 1025-річчю хрещення Київської Русі.

 

Відкриваючи цю імпрезу, Анатолій Силюк, директор Волинського краєзнавчого музею, якому на правах відділу підпорядкований Музей ікони, сказав, що, оглядаючи експозицію, відвідувачі зможуть доторкнутися до глибин народної мудрості віри.

На виставці — 52 експонати з фондів музею. Серед них — твори волинської школи іконопису XVІІ—XVІІІ століть, виконаних традиційно темперними фарбами на дерев’яній основі. 

Особливою шаною і пієтетом сповнені ікони Ісуса Христа і Богородиці. Їхні образи народні малярі наділили зворушливою поетичною одухотвореністю, ліричним настроєм. Вони випромінюють земну привабливість, теплоту і милосердя.

Привертають увагу хатні ікони XVІІІ—XІX століть. Вони були, а подекуди залишаються і нині невід’ємним і органічним компонентом інтер’єру українських хат. Малюнок виконувався олійними фарбами на дошці без попереднього ґрунтування.

На жаль, на початку ХХ століття народний іконопис поступово занепадає. Ярмарки і крамниці заполонили образи, виготовлені поліграфічним способом.

Значущість виставки в духовному житті краю було підкреслено й присутністю на її відкритті духовенства УПЦ та УПЦ КП, керівників органів місцевої влади.

Митрополит Луцький і Волинський УПЦ Нифонт передав музею плащаницю початку ХХ століття. Звертаючись до присутніх, він сказав: «Любов, ласка, милосердя та терпіння відображені на представлених сьогодні образах. Людина малювала Бога таким, яким хотіла його бачити».

Голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук нагадав історію створення Музею волинської ікони, зокрема прекрасного приміщення, в якому він нині розташовується: «Ми будували його, коли люди по кілька місяців не одержували зарплат та пенсій. Розуміли, якщо не буде поживи духовної для наших людей, то не зможемо будувати державу. Народне малярство — це не просто іконопис, це злет духу, віри та бажання самому через малярство долучитися до віри та долучити до неї людей, що живуть поруч», — наголосив керівник виконавчої влади області.

Приємним подарунком для працівників Музею волинської ікони стало повідомлення голови облдержадміністрації про передачу музею ще одного, розташованого неподалік, будинку. Адже цій скарбниці духовності краю вже стає тісно в теперішньому приміщенні. 

Що ж, це — чудовий подарунок музейникам та й усім волинянам до Великодніх свят.

 

Волинська область.

Фото автора.

 

Митрополит Луцький і Волинський Нифонт та голова облдержадміністрації Борис Клімчук ознайомлюються з експонатами виставки.