Комітет з питань науки і освіти підтримав проект закону про внесення змін до Бюджетного кодексу України (у зв’язку із прийняттям Закону «Про вищу освіту»).

Законопроектом пропонується внести зміни до Бюджетного кодексу в частині розміщення власних надходжень державних і комунальних вищих навчальних закладів, наукових установ, отриманих від плати за послуги, що надаються згідно з освітньою, науковою та навчально-виробничою діяльністю. А також благодійних внесків та грантів, що зараховуватимуться на спеціальні реєстраційні рахунки, відкриті в територіальному органі центрального органу виконавчої влади у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, або на поточні рахунки установ державних банків. Прийняття законопроекту, зауважили в комітеті, забезпечить реалізацію положень Закону «Про вищу освіту», сприятиме забезпеченню належного функціонування вишів, наукових установ та надасть їм реальну фінансову автономію.
Окрім того, члени комітету розглянули та вирішили підтримати зміни до статті 26 Закону «Про військовий обов’язок і військову службу» щодо військовослужбовців, які є студентами або аспірантами денної форми навчання (реєстр. №1175-1). Прийняття проекту закону дасть можливість звільняти військовослужбовців із числа студентів або аспірантів денної форми навчання, які були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, якщо вони не висловили бажання продовжувати військову службу.
Крім того, комітет розглянув низку проектів постанов. Зокрема, про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік; про призначення у 2014 році іменних стипендій Верховної Ради України для найталановитіших молодих вчених; про затвердження кандидатур на здобуття щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.