У цьому під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів запевнив прем’єр Микола Азаров та спрогнозував для опозиції «нульовий результат». «У п’ятницю, 19 квітня, у Верховній Раді України відбудеться день уряду. Крім того, за ініціативою опозиційних фракцій буде розглянуто питання про відповідальність уряду за соціально-економічний стан в країні», — поінформував він міністрів. На переконання прем’єра, постановка цього питання «обумовлена боротьбою за президентську посаду, яку опозиційні лідери вже розпочали».

 

При цьому М. Азаров запевнив, що уряду є що сказати й у парламенті, й народу України. «Протягом трьох років ми утримуємо макроекономічну стабільність і утримуємо її без допомоги кредитів Міжнародного валютного фонду. Забезпечуємо не таке значне, як хотілося б, але зростання економіки в умовах суцільної європейської рецесії. Три роки національна валюта стабільна, вклади в банках ніхто не втрачає. У державах Євросоюзу соціальні стандарти реально скорочуються, а ми за цей же час, наприклад, тільки заробітну плату в бюджетній сфері підвищували 18 разів поспіль. А недавно уряд в чергове прийняв рішення про підвищення пенсій з 1 березня», — заявив він та наголосив, що уряд завжди готовий до звіту.

А попри те, що в громадян досі існує чимало причин для нарікань, прем’єр переконаний: у кого є очі, той бачить і усвідомлює, що нашу велику країну не можна повністю перебудувати за три роки.

«Скаржаться уряду, бо хто ж захистить інтереси громадян, якщо не влада», — констатував М. Азаров та як приклад навів звернення Оксани Кибалюк з Черкаської області на його сторінці у «Фейсбуці». «Молода родина, яка взяла кредит на житло, не в змозі оплатити ще й додаткових 12 500 тисяч гривень за підключення до газу», — зазначив він та додав, що коли почав глибше розбиратися в проблемі, то з’ясував, що відповідно до постанови НКРЕ від 26 березня 2013 року гранична ставка плати за стандартне підключення до газових мереж не повинна перевищувати 10 тисяч гривень. Крім того, прем’єр з’ясував, що ця проблема має системний характер. Приміром, у Києві, в селі Троєщина, за заміну газового котла на більш економний «Київгаз» вимагає 300 гривень за розробку техумов, 2,5 тисячі гривень за розробку проекту та ще 7 тисяч гривень за введення в експлуатацію. І це без урахування вартості матеріалів та робіт. З цього глава уряду зробив висновок, що газові монополії втратили відчуття реальності та перетворили ринок на безконтрольний базар. «Безумовно, це зловживання, і за нього відповідальні особи мають понести покарання», — сказав М. Азаров та висловився за заборону діяльності посередників на цьому ринку.

Приводити газових монополістів до тями доручено віце-прем’єру Юрію Бойку, міністру енергетики Едуарду Ставицькому та головам НКРЕ і Антимонопольного комітету. «Ви повинні вимогливо перевірити економічну обґрунтованість цін і тарифів та захистити наших громадян від свавілля», — сказав прем’єр.

На одному з найближчих засідань Кабміну плановано розглянути виконання програми будівництва та реконструкції доріг. Урядовці, зокрема, мають проконтролювати розрахунки вартості будівництва доріг та визначитися з новими вимогами до їх класу і якості. Втім, ще до розгляду цього питання М. Азаров висловився за розділення функцій проектування, будівництва і приймання автодоріг в експлуатацію.

Окреслюючи завдання із дорожніх робіт на найближчі роки, прем’єр повідомив, що плановано збудувати та реконструювати 2,6 кілометра міжнародних транспортних коридорів, капітально відремонтувати 1,3 тисячі кілометрів та зробити поточний середній ремонт 30 500 кілометрів доріг державного і місцевого значення. Крім того, нарешті має завершитися будівництво автомобільного мосту в Запоріжжі.

А цієї суботи, 20 квітня, прем’єр закликав усіх громадян власними добрими справами відзначити День довкілля. «Цього дня планується посадити близько двох мільйонів дерев», — сказав М. Азаров та доручив урядовцям особисто взятися за лопати.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Микола Азаров:

«Я доручив усім членам уряду взяти особисту участь у заходах з благоустрою, що проводяться 20 квітня у рамках щорічної Всеукраїнської акції з благоустрою «За чисте довкілля». Всі повинні відправитися в регіони, за якими закріплені, і попрацювати разом із людьми. Я особисто буду працювати в Києві».

Міністр юстиції України Олександр Лавринович, голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації України Володимир Семиноженко, віце-прем’єр-міністр України Юрій Бойко.