Винуватець вибуху в харківській 16-поверхівці, у результаті якого загинула майже вся його сім’я — дружина, дві дочки та онук, а самому будинку завдано значної шкоди, повністю визнав свою провину. Фрунзенський районний суд засудив Володимира Сургая до чотирьох років позбавлення волі умовно з випробувальним терміном у три роки. Крім того, він має виплатити 32 тисячі гривень компенсації КП «ХТМ» та лікарні невідкладної швидкої допомоги, а також 14 тисяч гривень судових витрат.
Справу про вибух будинку за адресою: Харків, Московський проспект, 248Г, розглядали в скороченому порядку. Підсудний погодився з такою процедурою, хоча в такому випадку він не зможе оскаржити рішення. Він також відмовився від послуг адвоката. З мешканців його будинку в залі суду був присутній тільки сам Володимир Сургай, обвинувачений у порушенні правил пожежної безпеки. 16 грудня 2012 року він заніс до тамбура своєї квартири газовий балон, який потім вибухнув.
«Хочеться каятися, але не знаю як. Прошу вибачення у всіх і за все, вибачте, якщо зможете», — сказав у своєму останньому слові Володимир Сургай. 
Харків.