У Тернопільському обласному краєзнавчому музеї, який незабаром відзначить столітній ювілей, до 20 травня планують відкрити зал Іоанна Георга Пінзеля. Наразі художники Андрій Чернець та Степан Мамчур працюють над його оформленням у стилі ХVІІІ століття. Вони мають намір відтворити атмосферу, в якій жив і творив всесвітньо відомий скульптор. Роботи Пінзеля нещодавно повернулися з виставки у Луврі, що мала великий успіх. Реставратори з Києва, які привезли скульптури у Тернопіль, відзначили, що тут створено найкращі умови для їх зберігання.

— Ми хочемо, щоб їх побачило якомога більше відвідувачів, — каже директор музею Степан Костюк, — адже не кожен музей може похвалитися такими шедеврами. У залі буде представлено десять робіт великого майстра: шість скульптур, два рельєфи і дияконські ворота. Кожна з них матиме гарну підставку та індивідуальне підсвічування. Головне, що ми знайшли меценатів, які готові профінансувати роботи з облаштування зали Пінзеля.

Відвідувачів у ювілейний рік музейники потішать й іншими цікавими вернісажами, на яких експонуватимуть натюрморти, жіночі прикраси, український рушник, народний костюм... Напередодні Великодня свої доробки у музеї демонструватимуть народні майстри Львівщини. А нині поціновувачів прекрасного запрошують на виставку пейзажу. На ній представлені 38 полотен відомих тернопільських та українських художників: Івана Хворостовського, Сергія Львова, Володимира Сидорука, Миколи Глущенка, Олександра Шатківського та інших. Переважно це картини 60—70-х років минулого століття. Найдавніша — «Місячний пейзаж» Яна Мікульського — датується 1904-м.

Нині у фондах музею 184 тисячі експонатів, чимало з них збереглося з початку заснування закладу.

Тернопільська область.