У колі творчого клубу «Марко та Харко» відбулася презентація книжки Вадима Карпенка «Пригоди Марка та Харка». Тобто місцем проведення творчої зустрічі була редакція, у якій це видання і народилося. Через те акція носила більш сімейний, ніж презентаційний характер.
Історія написання книжки така. У 1996 році в Парижі під пером Вадима Карпенка народилися перші сторінки коміксу про козака Марка Пирога. Автор розпочав саме з коміксу, бо був вражений французькими виданнями такого типу — великими за обсягом та добре ілюстрованими.
Якщо перші три видання мали вигляд тоненьких брошурок, то зараз під однією обкладинкою зібрані всі історії про пригоди Марка та Харка. Головні герої — двоє молодих козаків, один непосидючо-войовничий, другий — спокійний і розсудливий. Вони постійно потрапляють у різні смішні, а інколи у складні ситуації, з яких успішно знаходять вихід.
Історію України можна розповідати в різний спосіб. Можна без кінця говорити про страждання та безвихідне становище українського народу. А Вадим Карпенко вирішив з гумором описати життя козаків, які передусім були вільними та життєрадісними людьми. Їхні характери та пригоди змальовані легко й уміло, це читання для будь-якого віку. Діти знайдуть тут безліч пригод, а дорослі побачать в цих історіях натяк на сьогоднішнє життя. Автор ніби дає ключ до прихованого змісту, і якщо читач зрозуміє, як з тим ключем поводитися, то відкриє для себе вітчизняну історію — не академічну, але оптимістичну. В романі не треба шукати зв’язку з історичними подіями часів козачини. Перед нами — роман-жарт, і цим усе сказано.
Вадим Карпенко розповідає, що одним з головних його завдань було — створити адекватну конкуренцію російськомовним виданням, у яких нам розповідають нашу ж таки вигадану історію. А вигадувати ми й самі чудово вміємо.