Останні погодні катаклізми внесли значні корективи у весняні польові роботи, тож у цій ситуації вирішальне значення має швидкість їх проведення.

«Негода може призвести до зниження врожайності в межах 10—15 відсотків», — застеріг прем’єр Микола Азаров та закликав аграріїв задіяти всі наявні технології, щоб уникнути цих втрат. За його словами, в зоні підвищеного ризику перебуває багато сільгосппідприємств Рівненської, Волинської, Вінницької та деяких інших областей, де весняно-польові роботи розпочнуться набагато пізніше, ніж зазвичай.

М. Азаров пообіцяв, що постраждалі регіони буде забезпечено необхідною кількістю посівного матеріалу з Державного резервного насіннєвого фонду та що держава виконає свої страхові зобов’язання перед сільгоспвиробниками, які зазнають збитків унаслідок негоди.

Що стосується посіяних 8 мільйонів гектарів озимих зернових, то прем’єр повідомив, що сходи отримано практично на 100 відсотках засіяних площ, до того ж у доброму та задовільному стані перебуває близько 92 відсотків площ.

Кажучи про перспективи аграрної галузі, М. Азаров прокоментував свою зустріч із виробниками сільськогосподарської техніки. За його словами, обсяги імпорту сільськогосподарської техніки за останні три роки зросли із 607 мільйонів до 1,3 мільярда доларів США, до того ж часто закуповується вживана імпортна техніка. Саме тому уряд ставить завдання з переходу до закупівлі техніки вітчизняного виробництва.

«У найближчі 5 років ми плануємо збільшити виробництво зерна до 80 мільйонів тонн, технічних культур — до 15 мільйонів тонн, але для виконання цього завдання щороку потрібно закуповувати близько 7,5 тисячі зернозбиральних комбайнів, 35 тисяч тракторів різних типів, понад 2,5 тисячі посівних комплексів», — сказав глава уряду й додав, що, на жаль, сьогоднішній рівень розвитку вітчизняного сільськогосподарського машинобудування не дає змоги забезпечити ці потреби.

Тим паче що хоч тепер в Україні і є 40 заводів, які спроможні виробляти близько 3,5 тисячі найменувань сільськогосподарської техніки, проте часто ці виробництва морально застарілі та фізично зношені. У зв’язку з цим глава уряду пообіцяв «відкрити двері» для провідних іноземних виробників, щоб вони організували своє виробництво в Україні «з умовою поетапно довести рівень локалізації виробництва, тобто використання українських потужностей, комплектуючих, сервісу, до понад 70 відсотків».

Але де селянам брати гроші на закупівлю нової техніки? За словами М. Азарова, з метою зменшення навантаження на сільгосптоваровиробників для придбання техніки вітчизняного виробництва в держбюджеті щорічно передбачатимуть видатки для технічного переоснащення агропромислового комплексу. Зокрема, Держпрограмою активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки передбачено державні гарантії для організації виробництва передової сільгосптехніки на суму 1,5 мільярда гривень в 2013-му та 3,5 мільярда гривень у 2014 році. Активізувати ці процеси глава уряду доручив першому віце-прем’єру Сергію Арбузову.

Уряд розглянув пакет нормативних актів, які стосуються збереження культурної та історичної спадщини. Зокрема, до 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка буде проведено реконструкцію парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ХІХ століття в колишньому маєтку Енгельгардта, а до 70-річчя Перемоги в місті Корюківці Чернігівської області буде споруджено Меморіальний комплекс пам’яті жителів населених пунктів України, яких було знищено фашистськими окупантами.

На початку засідання М. Азаров наказав прибрати країну, бо після танення снігу на вулицях, у дворах, на узбіччях доріг, у лісосмугах відкрилися гори сміття. «Доручаю найближчим часом провести дні довкілля і попрацювати до повного наведення чистоти і порядку. Також вимагаю від глав регіональних адміністрацій та переконливо прошу голів міст і сільрад: тільки-но дозволяє погода, організувати прибирання територій своїх громад», — сказав він. А також до Дня Перемоги має бути приведено до ладу місця воїнських поховань та впорядковано пам’ятники. «Напередодні свят я відправлю в регіони комісії і ми спитаємо, хто і як підготувався до великого свята нашого народу», — пообіцяв він.

Крім того, прем’єр знову закликав дорожників до негайного поточного ремонту шляхів. «Ніяких відмовок і посилань на об’єктивні складнощі бути вже не може», — заявив М. Азаров та доручив віце-прем’єру Олександру Вілкулу «вкрай жостко» контролювати хід ремонтних робіт.

ДОСЛІВНО

Микола АЗАРОВ:

«Учора я звернув увагу учасників наради, що, наприклад, сільському господарству потрібно 400 тисяч тракторів, а Харківський тракторний завод нині випускає лише 

3 тисячі машин на рік, тож такими темпами виробництва ми й за 100 років не забезпечимо потребу».

Перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, міністр доходів і зборів України Олександр Клименко, віце-прем’єр-міністр України Олександр Вілкул.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.