Значна частина севастопольців живе на дачах. Більшість — цілий рік. Диспетчери «швидкої» розповідали випадок, коли генерал, що приїхав із Києва на Південь погостювати, орієнтував бригаду «швидкої»: «За Горбатим мостом побачите найкрасивіший в окрузі будинок із зеленим дахом. У ньому всі вікна освітлені». Відбувалося це глухої ночі. Генерал одужав і написав скаргу: мовляв, чекав цілих півгодини!

Дзвінок диспетчерові севастопольської «швидкої»:

— Вас із Києва турбують. Поїдьте до мого батька на дачу в кооператив «Сапун-гора», мені здається, у нього тиск високий.

Визначаючи нові нормативи «доїзду», ні відсутність нумерації на будинках і дверях квартир, ні орієнтир «гарний будинок із зеленим дахом» розроблювачі до уваги не брали...

Олександр Ананьїн, головний лікар Севастопольського центру екстреної медичної допомоги й медицини катастроф, каже:

«Реформа галузі не заскочила нас зненацька. По суті, ми реформувалися ще в далекому 1982 році. У Севастополі практично в нашій галузі ні реформ, ні нововведень робити не треба. Те, чим зайняті решта 26 регіонів України, ми зробили ще три десятиліття тому. Але проблеми є: населення виявилося не готове швидко прийняти реформу.

Є категорія пацієнтів, для яких власний прищ важливіший за всі інфаркти в місті, разом узяті. І таким людям роз’яснити нашу специфіку, критерії, за якими запропоновано ділити виклики на екстрені й невідкладні, практично неможливо. Хоча роз’яснювальну роботу ведемо активну».

Іван Єрмаков, член постійної комісії Севастопольської міськради із соціально-гуманітарних питань (курирує галузь охорони здоров’я) вважає, що відсутність чіткої лінії й порядку реформування галузі, а головне, належного фінансування, робить сам процес реформ неповноцінним і незрозумілим народу.

 

Севастополь.

Фото автора.