У Дніпропетровській обласній клінічній лікарні імені Мечникова вперше в Україні впроваджена й функціонує програма лікування важкої черепно-мозкової травми — мультимодальний моніторинг. Про це розповіли співробітники лікарні на прес-конференції.
За словами заступника головлікаря Юрія Скребеця, ця програма називається мультимодальним моніторингом і містить у собі дослідження безлічі параметрів діяльності травмованого головного мозку, на основі якого й приймається рішення про лікування. Це насамперед установлення датчика внутрічерепного тиску, використання аксиметрії тощо.
«Мультимодальний моніторинг дав змогу в рази знизити смертність у разі важких забиттів головного мозку, — розповів Юрій Скребець. — Його основним розроблювачем є доктор медичних наук Андрій Сірко, котрий з цієї теми захистив докторську дисертацію. Наприкінці 2012 року нашу методику офіційно прийнято як керівництво до дії на всій території України».
А сам розроблювач вважає, що черепно-мозкова травма — це достатньо актуальна проблема і для України, і для всього світу. Вона набуває масштабів прихованої епідемії.
«Мультимодальний нейрофізіологічний моніторинг дає змогу виміряти внутрічерепний, перфузійний тиск, мозкового кровотоку й дає можливість у режимі реального часу спостерігати за станом мозку і вчасно приймати рішення стосовно лікуванні хворого, — зазначив завідувач нейрохірургічного відділення лікарні Андрій Сірко. — Застосування цієї методики знизило летальність під час тяжких ЧМТ на 24 відсотки. Люди отримали шанс вижити й навіть повернутися до своєї професійної діяльності».
ДОВІДКА
За даними фахівців ОКЛ імені Мечникова, щорічно в нашій країні понад 100 тисяч осіб отримують ізольовану травму, ще стільки ж — поєднанну черепно-мозкову травму. Із них 10—11 тисяч помирають. Основні причини ЧМТ — дорожньо-транспортні пригоди, а також хуліганські напади. Україна посідає п’яте місце в Європі за смертністю внаслідок ДТП.