Вічні теми — народ і влада. Влада і народ. Так і проситься на язик перефразувати поета та запитати — хто більше історії цінніший? Відповідь на це запитання існує й без цитування поета. Достатньо відкрити Конституцію України, в 5-й статті якої записано: єдиним джерелом влади є український народ, який здійснює її безпосередньо через органи влади і місцевого самоврядування.

Громадяни справді можуть впливати на владу. Через вибори. І якщо люди помилилися, а таке трапляється, то помилку можна виправити тільки через п’ять років — під час чергового волевиявлення. Тож кому належить влада — електорату, який існує тільки в період виборчих кампаній, чи народу?

Мрія будь-якої влади — відсутність народу, тоді б у неї просто не було проблем. А яка ж народна мрія про владу? Український поет Мойсей Фішбейн на цю тему зазначив — «Коли влади немає, хочеться, щоб вона була, а коли вона є, хочеться, щоб її не було».

Це спостереження поета, гадаю, точно відображає ставлення одеситів до влади — як до центральної, так і місцевої. Одеса її ніколи не любила — такі вже ми, одесити, є. 

Одеське самоврядування, тобто місцева влада, за всіх часів мало, скажімо так, скоріше декоративний, ніж справді народний характер.

Природно, що на відміну від колишніх років їх уже не називають «слугами народу». Хоча б через те, що «слуга-депутат» не може бути багатшим за господаря, тобто народу. А в міській раді з точністю навпаки — бідних немає, у громадському транспорті депутати не їздять, а сумарна вартість депутатського автопарку становить 75 відсотків міського бюджету. Міська рада завжди була тим місцем, де працювали моральні авторитети, совість міста. Такі, як Борис Давидович Литвак, Микола Дмитрович Боровський, Володимир Станіславович Філіпчук. Сьогодні засідають інші авторитети — «кримінальні», фінансові, будівельні, партійні.

Хто править Одесою?

Та вже точно не міська рада й виконавчий комітет! Прочитайте рейтинги найбагатших одеситів, що їх публікує журнал «Форбс», і там ви знайдете відповідь на це запитання. Якби життям міста й насправді керували ті, кого називають депутатами, то не було б снігового Армагеддона й загальноміських потопів, ніхто не посмів би знищувати одеські пляжі та не дозволяв би там влаштовувати «топчаночне гетто», вулиці б і тротуари ремонтували, а міжнародний аеропорт «Одеса» заробляв би дзвінку валюту для міського бюджету, а не бізнесменів. Одеські схили не роздавали б даром потрібним людям. 

Імітація влади твору на тему «Хто в місті господар?» проходить із завидною регулярністю. Міський голова Олексій Костусєв у супроводі телевізійного ескорту робить огляди «Аркадії» і виголошує грізні заяви, що не дозволить нікому там нічого будувати. А «хтось», знехтувавши заяви й без дозвільних документів, будує вдень і вночі. В «Аркадії», на «Ланжероні», на Фонтані, у парку імені Т. Шевченка. Там почалося будівництво підстанції «Маразлієвська». Представники міської влади, що прибули на будівництво, заявили, що вона незаконна. На що чиновникам відповіли вочевидь не по-джентльменськи. І хто в місті господар?

Тільки деякі можуть сьогодні згадати прізвище депутата, який представляє їхні інтереси в міській раді. Протягом тижня я ставив це запитання десяткам людей. І жодного разу не одержав відповіді. Так, скажу чесно, я й сам донедавна не знав.

Але одного разу до мене прийшли сусіди й попросили допомогти розв’язати проблему вуличного освітлення. На вулиці Урожайній, де я проживаю, два роки тому «Одесаобленерго» замість дерев’яних электростовпів поставило бетонні. Під час ремонтних робіт були демонтовані світильники зовнішнього освітлення. Енергетики закінчили роботу. Встановити нові світильники мало б комунальне підприємство «Одесміськсвітло». Там відповіли — грошей немає й не передбачається. Вулиця живе в мороці вже третій рік. Сюди бояться  у вечірній час ходити листоноші, неохоче приїжджають таксі й «швидка медична допомога». Пошуки тих, хто може надати допомогу, привели до необхідності попросити її у депутата міської ради. З великими зусиллями вдалося з’ясувати його прізвище — ним виявився колишній футболіст, а нині чиновник Ігор Бєланов. Спроби потрапити до нього на прийом виявилися невдалими. Письмові звернення до депутата не мали результату. І що робити? Чекати наступних виборів? Домогтися відкликання Бєланова зі складу депутатів? Але такий механізм у законі, на жаль, не прописано. Була б така норма в законі відображена, певен, що склад міської ради значно б порідшав.

А ви, друзі, як не сідайте...

Одеситам Олексій Костусєв обіцяв створити команду професіоналів: «Я не один, зі мною одесити... Я створю найкращу в Україні команду менеджерів. Це будуть менеджери найвищого класу, які виконуватимуть свою справу, і разом урятуємо наше місто». А створив... От кілька прикладів з відкритих джерел:

*Головний енергетик одного з комунальних підприємств міста вимагав і одержав хабара у сумі 8960 гривень. Хабар 26-річний комунальник одержав від суб’єкта підприємницької діяльності — за видачу технічних умов на підвищення потужності електропостачання.

*Співробітниками Державної служби по боротьбі з економічними злочинами Одеського міського управління ГУМВС України в Одеській області на робочому місці затримано заступника директора одного з комунальних підприємств Одеської міської ради, який вимагав й одержав хабар у сумі 2500 доларів США від приватного підприємця, 1982 р. н., за підготовку та видачу договору про технічне забезпечення електропостачання споживача, а також за повернення демонтованих радіоелектронних засобів. Затриманий поміщений в ізолятор тимчасового тримання.

* Затримано заступника начальника одного з відділів інспекції благоустрою Одеської міської ради. Як повідомляє прес-служба ГУ МВС в Одеській області, чиновницю було піймано на місці злочину — у момент одержання нею однієї тисячі гривень від приватної підприємниці, в якої вона вимагала цю суму за нескладання адміністративного протоколу про виявлені порушення. Справу спрямовано до прокуратури.

* У службовому кабінеті була затримана на гарячому під час отримання хабара директор комунального підприємства Одеської міськради «Ланжерон», яка вимагала й одержала хабар від суб’єкта підприємницької діяльності, 51-літньої Наталі. Хабар у сумі 1000 доларів США директор КП вимагала за свій підпис на узгодженні торговельного майданчика на території міського пляжу.

* У справі про одержання хабара співробітниками управління екології та розвитку рекреаційних зон Одеської міської ради був затриманий 26-літній Андрій Дяченко, заступник начальника управління екології Одеської міської ради. За фактом вимагання хабара в міліцію звернувся один з підприємців, якіі працюють на пляжі «Ланжерон». Разом з Дяченком був затриманий і його безпосередній начальник — начальник управління Ігор Дербоглав, який факт свого затримання заперечував.

* На великому хабарі в розмірі сім тисяч доларів США співробітниками Державної служби по боротьбі з економічними злочинами ГУМВС України в Одеській області був затриманий черговий чиновник-хабарник. Хабар вимагав і одержав співробітник юридичного відділу Представництва з управління комунальною власністю Одеської міськради.

* Головного фахівця міського управління архітектури затримали під час одержання хабара в сумі п’ять тисяч доларів США.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Трохи історії

1839 року трьох депутатів міської Думи — Костюрина, Косякіна і Тихова, які жодного разу не з’явилися в Думі, довелося за допомогою поліції й прокурора в примусовому порядку доставляти на голосування. А в 1909 році одеського міського голову Миколу Протопопова і його заступників віддали під суд за нецільове використання бюджетних коштів. Перший склад Одеської міської ради, обраний 1937 року, налічував 600 депутатів, а сесії проходили в залі Російського драматичного театру. Сьогодні депутатів у міськраді 120 осіб.