Київський муніципальний академічний театр опери і балету для дітей та юнацтва готує музично-драматичну виставу «Шевченкові дороги». Прем’єра відбудеться вже через тиждень, 13 квітня. Над нею працює Дмитро Тодорюк, відомий як шоу-мен, соліст ВІА «Авіатор» і талановитий оперний режисер (його постановка опери «Перси Тіресія» отримала «Київську пектораль» як краща музична вистава 2010 року).
Дмитро сам створив музично-драматичну основу для вистави про Кобзаря — за його віршами, листами та спогадами сучасників. Сюди ввійдуть і фрагменти з опер — і тих, які любив Шевченко (приміром, «Травіата»), і пізніших, навіть сучасних. У постановці зайнята вся трупа театру — солісти, хор, балет. Скажімо, роль Тарасового приятеля, знаменитого афро-американського трагіка Айри Олдріджа — танцювальна, у ній — артист балету, а виступає він під музику Гершвіна. Серед персонажів — граф Орлов, граф Толстой, Катерина Юнге та Катерина Піунова, Пантелеймон Куліш. В афіші не вказано, хто саме в ролі Шевченка, бо в театрі вважають, що це не той випадок, щоб себе афішувати. Але таки вдалося дізнатися, що у ній — соліст театру Дмитро Фощенко.
Про свій задум режисер Дмитро Тодорюк розповідає: «Якого Шевченка знає більшість наших співвітчизників? Кожен скаже, як звик на уроках: він співчував пригніченим, був нещадним до гнобителів, сумував за козаччиною, шукав справедливості у історії та Бога... А якого Шевченка не знають?.. Чому він був таким шанованим і популярним серед петербурзької інтелігенції? Чому познайомитися з ним хотіли видатні європейські митці? Чому вважали за честь мати вдома портрет, намальований його рукою? Які життєві події поета приховані від більшості українців за хрестоматійним шкільним Шевченком?.. Саме із зернинок цих подій, переплетених у нашій виставі, глядач отримає відповідь на згадані запитання, і, ми сподіваємося, відкриє для себе, окрім абстрактного «персонажа зі шкільної програми», ще й Шевченка-живу людину. А він таки був яскравою живою особистістю, а не суворою іконою із зображенням вусатого дядька!»