Учора Держінвестпроект презентував результати вивчення інвестиційної привабливості регіонів. У першій п’ятірці рейтингу — Харківська, Львівська, Донецька області, місто Київ та Дніпропетровщина. Останні — Полтавська, Кіровоградська, Запорізька області, місто Севастополь та Буковина. Представлений індекс інвестиційної привабливості базується на результатах дослідження, яке проводили незалежні професійні організації, зокрема, Київський міжнародний інститут соціології та Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.
Показати гарні результати Харківщині вдалося завдяки тому, що влада ефективно використовує потенціал регіону, розповів заступник голови Харківської ОДА Андрій Моченков. «У рейтингу «Файненшал Таймс», у якому враховано дані 250 міст з десяти регіонів Європи, Харків став кращим у номінації «Ефективність ведення бізнесу». За підсумками 2012 року нам вдалося піднятися з третього на друге місце, поступившись лише Києву, в щорічному рейтингу конкурентоспроможності регіонів України», — похвалився Андрій Моченков, коментуючи перше місце рідної області.
Утім, презентований учора індекс не є оцінкою соціально-економічного розвитку регіонів, а лише інвестиційної привабливості, застеріг голова правління Інституту економічних та політичних досліджень Ігор Бураковський. Тому оцінювати рівень життя за цим показником не варто. Оприлюднений рейтинг — дороговказ для інвестора.
Також для іноземних бізнесменів учора було представлено друге щорічне видання «Інвестиційний атлас України». У ньому викладено найактуальнішу інформацію про потенціал та інвестиційні можливості України в цілому та кожного регіону окремо. Видання містить найважливішу для інвестора інформацію — про структуру промисловості області, впроваджені інвестиції в цей регіон, найбільші міста, стислий огляд ринку праці та інше.
Хоча рейтинг і стане важливим орієнтиром для того, щоб переконати вкладати гроші в Україну, та самого цього замало, переконана виконавчий директор Європейської бізнес-асоціації Анна Дерев’янко. «Уряд та інвестори живуть у паралельних світах. Уряду здається, що у нас все гаразд, тоді як за кількістю інвестицій сьогодні ми поступаємося навіть сусідам», — заявила вона. За словами виконавчого директора ЄБА, індекс інвестиційної привабливості України впав до 2,12 пункту (2010-го цей показник становив 3,4). Крім того, як розповів Ігор Бураковський, відлякує іноземних бізнесменів і високий рівень корупції та недосконалий механізм сплати податків. Боротьба з цими явищами підвищить інвестиційну привабливість України не на папері, а на ділі.