«Ми робимо висновки з тієї надзвичайної ситуації, яка склалася в країні минулого тижня», — заявив під час учорашнього засідання уряду прем’єр Микола Азаров, коментуючи повеневу ситуацію в країні. Однак самих лише висновків замало. Щоб у майбутньому не допустити повторення подібного, потрібне кардинальне оновлення рятувальних та інших служб.

Зокрема, коментуючи свою зустріч з активістами, які самостійно надавали допомогу під час снігової стихії, М. Азаров зазначив, що його співрозмовники зазначали про деградацію певних систем у державі. «Хоч як гірко, але з цим треба погодитись», — сказав глава уряду та додав, що інакше й не могло бути в умовах, коли десятиріччями ці системи експлуатувалися без необхідних капітальних вкладень.

Тож глава уряду доручив віце-прем’єру Олександру Вілкулу проаналізувати можливості модернізації системи цивільної оборони і захисту населення та підготувати відповідну доповідь. «Це масштабне стратегічне питання, яке уряд виділить в окремий напрямок діяльності та прийме необхідні рішення», — сказав він.

Що стосується проходження нинішньої повені, то прем’єр повідомив, що до Києва передислоковано 80 потужних насосних станцій з інших регіонів країни, яким розлив води не загрожує. Водночас, за його словами, найважча повенева ситуація очікується на території Волинської, Житомирської та Рівненської областей, оскільки там вже нині рівень води в деяких районах сягнув небезпечної позначки. Не менш складною буде гідрологічна ситуація на Львівщині, Тернопільщині, Хмельниччині, Вінниччині, Київщині та Чернігівщині.

Зокрема, М. Азаров припустив, що у Львівській області — у басейні Західного Бугу — може сформуватися найвищий за всю історію гідрологічних спостережень рівень весняної води.

Враховуючи ці загрози, прем’єр нагадав про персональну відповідальність глав місцевих адміністрацій за повну готовність відповідних служб у регіонах та за своєчасне інформування людей і прийняття необхідних рішень.

Керівник оперативного штабу, віце-прем’єр О. Вілкул під час брифінгу в Кабміні повідомив, що всі служби переведено у найвищий рівень готовності. «У суботу я провів селекторну нараду про готовність кожного регіону, а після проходження повені всім керівникам буде дана чітка оцінка», — сказав він.

Оцінюючи нинішню економічну ситуацію, прем’єр звернув увагу на те, що Світовий банк та міжнародні рейтингові агентства погіршили прогноз розвитку економіки єврозони у 2013 році до мінус 0,5 відсотка. За його словами, це також негативний сигнал і для України, адже третина нашого товарообігу припадає саме на європейські країни. У цій ситуації рушійною силою економічних реформ має стати ініціатива тих, хто працює в реальній економіці. Але саме тут якраз і простежуються серйозні проблеми. «Чому ж інвестиції не прямують у промисловість? Тому що організувати виробництво — тривала і складна справа. Промисловим інвестиціям потрібне особливе сприяння і стабільність, безумовний правовий захист, у тім числі й від адміністративного тиску і корупції», — зазначив прем’єр. Бо хоч, на його думку, впродовж останніх років для дерегуляції економіки зроблено більше, ніж за попередні десятиліття, та очевидно, що ця система досі належним чином не запрацювала. До такого висновку главу уряду підштовхнула нещодавня заява Президента про неприпустимість дублювання контрольних функцій та «винахідливості» чиновників у призначенні надуманих позапланових перевірок без рішення суду.

Особливо ця вимога стосується Міністерства доходів і зборів. «Це міністерство повинно бути не генератором перевірок і дріб’язкової «опіки» бізнесу, а генератором взаємної довіри та економічних стимулів для добросовісної роботи бізнесу», — заявив М. Азаров.

Прем’єр також поділився планами зі збільшення реверсних поставок газу з Європи в контексті його візиту до Угорщини. «Сьогоднішні можливості дають змогу імпортувати через Угорщину принаймні 2 мільярди кубометрів газу на рік, проте, за розрахунками експертів, ці потужності можна збільшити в п’ять разів — до 10 мільярдів кубометрів», — сказав М. Азаров. А міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький, коментуючи звинувачення керівництва «Газпрому» в застосуванні «шахрайських схем» під час реверсних поставок газу в Україну, сказав, що не хотів би коментувати різні інсинуації, бо «коли ви купили в магазині якісь продукти, то тих, хто їх продав, не повинно цікавити, з ким ви їх їстимете». Водночас він запевнив, що Україна жодним чином не порушувала своїх зобов’язань з транзиту російського газу.

Дослівно

Микола Азаров: «Кожна перевірка без законних підстав — це надзвичайна ситуація. Тільки так це треба сприймати. Взагалі, кожна перевірка повинна призначатися виключно на рішення першого керівника контролюючого органу. І саме він персонально відповідатиме за її обгрунтованість і наслідки».