Ранкове засідання 11 грудня

За відповідне рішення проголосували 269 народних депутатів (Блок Петра Порошенка — 123 «за», «Народний фронт» — 77, «Самопоміч» — 27, Радикальна партія Олега Ляшка — 20, «Батьківщина» — 15, позафракційні — 7).

Від нас залежить, як швидко ми знайдемо вихід із ситуації, що склалася, та подолаємо кризу. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, представляючи у парламенті Програму діяльності Кабінету Міністрів. Іншого шансу не буде, констатував він, і додав: ми його використаємо заради майбутнього України.

 
Однак, щоб дати відповідь на це запитання, зауважив він, потрібно спершу з’ясувати, які виклики сьогодні стоять перед країною. Прем’єр назвав три ключові виклики:
1. Загроза незалежності (російська військова, економічна та інформаційна агресія; знищення інфраструктури та промисловості на Донбасі, втрата економічного потенціалу Криму; людські втрати, гуманітарна криза та збільшення кількості тимчасових переселенців; енергетична залежність від Росії);
2. Військові втрати економіки (золотовалютні резерви менш як 10 млрд. доларів США; стрімка девальвація гривні; падіння ВВП на 7%, дефіцит НАК «Нафтогаз України» 110 млрд. грн; системні проблеми банківського сектору; падіння промислового виробництва; інфляція).
3. Корупція (неефективний державний менеджмент; корупція в судах та правоохоронній системі; повсякденне хабарництво).
Вирішення цих ризиків, за словами А. Яценюка, — у Програмі діяльності Кабінету Міністрів (виступ глави уряду у викладі друкується в газеті).
Обговорюючи програму дій, Олександр Турчинов, голова фракції «Народний фронт», зокрема, зауважив, що агресія Росії стала головним акцентом у програмі, а це означає, що оборонний сектор країни має бути посилений. «Це завдання мобілізації ресурсів, звільнення території нашої країни від окупантів, — сказав він. — Проте навіть в умовах ведення війни проти України, складної соціальної економічної ситуації, головна мета, яку ставить Кабмін у своїй програмі — підготовка і ведення країни на шляху євроінтеграції. І не колись у майбутньому, а саме протягом двох років підготувати всі передумови для того, щоб Україна могла подати заявку на членство в ЄС».
За словами депутата, у програмі охоплено аж ніяк не всі питання, адже це рамковий документ, який окреслює основні напрямки діяльності Кабінету Міністрів. «Усі ці напрямки мають бути деталізовані міністерствами та відомствами. Саме вони повинні надати деталізацію реалізації програми Кабінету Міністрів і що важливо, Коаліційної угоди, яка стає невід’ємною частиною Програми дій уряду», — зауважив він.
Парламентарій запропонував також розшити доходну частину бюджету. Він звернув увагу на те, що попереднім складом парламенту було ухвалено закон, який дає можливість судам приймати рішення і засуджувати злочинців заочно у разі, коли вони переховуються від українського правосуддя. «Саме з цією метою необхідно, щоб Генпрокуратура, судові інституції, врешті-решт, почали виносити вироки Януковичу та його команді. Тим злочинцям, які вимивали мільйони, мільярди з держбюджету», — наголосив він.
Це також стосується тих осіб, наголосив О. Турчинов, які продовжують підтримувати терористичні організації «ДНР», «ЛНР». «Має відбутися конфіскація майна, арешт рахунків не лише в Україні, а й за кордоном. Це той ресурс, який дасть змогу забезпечити реалізацію наших спільних програм», -констатував депутат.
Юрій Луценко (фракція Блок Петра Порошенка) Програму діяльності розкритикував. «Ми вважаємо цю програму недосконалою. Вона не відображає прагнення коаліції отримати план діяльності з виконання Коаліційної угоди, на основі якої створено більшість, український уряд. Ми хотіли бачити у програмі розшифровку тих заходів, які приведуть до виконання Коаліційної угоди. У будь-якій програмі передбачаються терміни, чого ми також не завжди знаходимо у цій програмі», — сказав він. Проте, додав Ю. Луценко, ситуація, в якій перебуває країна, потребує рішення вже сьогодні. Тож запропонував, щоб у вступній частині програми було прописано: Коаліційна угода є невід’ємною частиною цієї програми.
Коаліційна угода, за словами депутата, чітко передбачає, що належить зробити цьому парламенту і уряду. Лише після цього, наголосив він, ми будемо готові проголосувати «за» і дати можливість проводити європейські реформи.
Олег Березюк («Самопоміч») зазначив, що народні депутати, призначивши уряд, дали йому кредит довіри. Він подякував прем’єру за професійний виступ. Бо він на 60 відсотків доповнив програму. «Без цього виступу програма не відповідала б на сотню запитань, які поставлено як завдання в Коаліційній угоді», — сказав він. Парламентарій підтримав пропозицію колег, щоб у преамбулі було чітко зафіксовано: Коаліційна угода є невід’ємною частиною програми.
О. Березюк акцентував увагу на тому, що у програмі упущено низку важливих розділів, таких як інфраструктура і транспорт, комунальні послуги та житлово-комунальне господарство. «Ми залишаємо на поталу цілу галузь місцевого самоврядування, яке є основою держави. Мало того, у Вінниці та Запоріжжі ми сьогодні бачимо кризу місцевої влади, маємо адресувати всі наші погляди до місцевих громад і допомогти їм позбутися влади, яка не змінилася в багатьох місцях. Місцеві громади мають якнайшвидше обрати собі владу, і маємо принести для цього швидкі конституційні зміни», —наголосив депутат. Він переконаний, що видатки на оборону мають становити не до 5 відсотків, а від 5 відсотків ВВП. «Ми готові обрізати багато чого, але оборону не можна», — констатував парламентарій. Ще одна галузь, яка не має бути забутою — галузь середньої освіти. «Вона завжди була недофінансована, тому середню освіту не можна зачіпати. Це небезпечно. Це влада в країні через 20 років». Депутат наголосив: «Ми готові підтримати цю програму, але там мають бути внесені серйозні доповнення».
Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») наполягав на тому, щоб Програма діяльності уряду враховувала всі пункти Коаліційної угоди. «Основою Програми діяльності уряду повинна бути Коаліційна угода — документ, який дав життя уряду і дає можливість чітко реалізовувати всі ті принципи, які закладені в Коаліційній угоді», — сказав він. Парламентарій зазначив, що фракція «Батьківщина» наполягає на реалізації ключового положення угоди, яке стосується аграрного сектору, зокрема, про те, що до 1 січня 2018 року не може бути жодних змін щодо системи оподаткування єдиної галузі в Україні, яка навіть в умовах кризи витягнула на собі все можливе.
«На жаль, в умовах сьогоднішньої економічної кризи, недосконалості відносин на селі, запровадження ринку землі, це фактично було б поверненням назад у феодальні відносини, а не шлях вперед», — пояснив він.
Крім того, народний депутат звернув увагу на необхідність вирішення питання щодо оподаткування та нарахування пенсій працівникам індивідуальних господарств на селі.
Також Соболєв заявив про важливість врахування Програмою дій уряду питання фінансових можливостей місцевого самоврядування; в енергетиці та енергозабезпеченні: дуже важливим є перехід на стандарти Європейського Союзу і виконання директив з енергозабезпечення, без яких ми не зможемо зрушити з місця.
Віктор Галасюк (Радикальна партія) наголосив, що, крім військової, є ще одна головна загроза для країни — соціально-економічне становище наших співгромадян.
«Майже 2 мільйони безробітних, половина людей живуть менш як на 2 тисячі гривень. Ціни зростають. Як це можна вирішити? Ми розуміємо, що це неможливо зробити за рахунок кредитів МВФ. За їхній рахунок ми можемо лише вижити, а у Програмі дій уряду має бути передбачено не лише виживання країни, а й те, як ми відроджуватимемо Україну. Тому ми як партнери по коаліції просимо і наполягаємо врахувати у програмі ті принципові речі, які ми закладали в Коаліційній угоді», — наголосив він.
Андрій Деркач (група «Воля народу») назвав програму «гарним набором декларацій». Проте наголосив, що вона не має жодної конкретики, а значить, немає і відповідальності уряду за результат. «Деякі із задекларованих цілей мали би бути вже реалізовані у 2014 році, а уряд подає їх як перспективні. Жодного слова немає про соціальні гарантії», — сказав він і додав, що зміни, яких очікує народ, неможливо провести на суцільних лозунгах та деклараціях. «Ми наполягаємо на ухваленні постанови про прожитковий мінімум у 2015 році, яка передбачає, що мінімальна зарплата та прожитковий мінімум мають бути збільшені на розмір прогнозованої інфляції на 2014—2015 роки».
Юрій Бойко (Опозиційний блок) заявив, що фракція не голосуватиме за Програму дій уряду, адже вважає її декларативною. Мета документа — створення чергової піар-акції та отримання імунітету на рік. «Викладені гасла не мають стосунку до реального стану речей», — сказав депутат. Ю. Бойко упевнений: програма написана під диктовку Міжнародного валютного фонду. «Там суто прикладні конкретні завдання: ліквідація пільг, заморожування пенсій, зменшення фінансування на освіту та медицину. Тобто все те, що завжди вимагав МВФ, і що означає шлях до зубожіння народу. Водночас ключові проблеми економіки, як підтримка стабільності національної валюти, реальне кредитування економіки — залишилися поза увагою уряду», -наголосив він. Парламентарій зауважив, що наступного тижня розпочинає роботу опозиційний уряд, який створить альтернативну програму і суспільство матиме можливість їх порівняти.
Віталій Хомутиннік (група «Економічний розвиток») також розкритикував програму і наголосив, що низка положень списані з попередньої програми, за яку КМ навіть не звітував. «Програма уряду не підкріплена конкретними законопроектами. Немає також, за рахунок чого впроваджуватимуться ці зміни. Натомість передбачається суттєве скорочення соціальних програм. Оминає програма й питання гуманітарної катастрофи на сході. Тому ми не будемо підтримувати програму уряду», — зауважив він.
Врешті, щоб народні депутати могли визначитися стосовно голосування за Програму дій уряду, у роботі парламенту було оголошено перерву. За цей час відбулося засідання фракцій, які сформували у парламенті коаліцію. Уряду та представникам більшості вдалося дійти згоди. Перед голосуванням прем’єр Арсеній Яценюк заявив: Коаліційна угода буде визначена як невід’ємна частина Програми дій уряду.
За програму Кабінету Міністрів проголосувало 269 народних депутатів.
Верховна Рада також внесла зміни до постанови «Про обрання голів, перших заступників, заступників та членів комітетів Верховної Ради восьмого скликання». За відповідне рішення проголосували 264 народні депутати. Згідно із постановою, депутати, які голосували за закони 16 січня, відкликаються з керівних посад комітетів Верховної Ради та призначаються їх рядовими членами. Щоправда, згодом Світлана Заліщук (Блок Петра Порошенка) заявила, що під час цього голосування були зафіксовані факти не особистого голосування (через це представники президентської сили навіть заблокували парламентську трибуну) (на знімку), тож Володимир Гройсман поставив постанову на переголосування. Крім того, Олег Ляшко запропонував включити до переліку осіб, які позбавляються керівних посад, і Олеся Довгого. Той, у свою чергу, наголосив, що за посаду не тримається, але не був депутатом минулого скликання, тож не голосував за закони 16 січня. З урахуванням озвученої пропозиції за постанову в цілому проголосувало 252 народні депутати.
За основу та в цілому сесія також ухвалила проект постанови про Звернення Верховної Ради України до Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації та Президента Російської Федерації щодо звільнення української льотчиці та народного депутата України восьмого скликання Надії Вікторівни Савченко (321 «за»). А також дві постанови про зміни в адміністративно-територіальному устрої Донецької області щодо зміни і встановлення меж Артемівського, Волноваського, Новоазовського та Тельманівського районів Донецької області.
Із Днем народження цього дня вітали Григорія Тіміша та Миколу Томенка.
 
Ігор Гринів, Ігор Кононенко вітають Миколу Томенка з Днем народження.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.