Із пропозицією впровадити в протитуберкульозних диспансерах області антиретровірусну терапію виступили медики Дніпропетровщини. У своєму зверненні до міністра охорони здоров’я України Раїси Богатирьової головлікар Криворізького тубдиспансеру №2 Дмитро Севенко зазначив, що Дніпропетровська область є єдиним регіоном України, де на базі трьох протитуберкульозних диспансерів функціонують пункти замісної терапії для наркозалежних.
З огляду на такий досвід, Дмитро Севенко запропонував увести в протитуберкульозних диспансерах області ще й антиретровірусну терапію. На сьогодні ця допомога надається в 24 медзакладах регіону. Ініціативу підтримала міністр, яка пообіцяла допомогу в реалізації цього питання.
Замісна терапія — це вид лікування, за якого використовують синтетичні препарати із властивостями, що нагадують дію морфіну й героїну. Їх потрібно застосовувати в правильному дозуванні, що практично знімає потяг до наркотиків і водночас не дає ефекту ейфорії, розслаблення або знеболювання.
Пацієнт, що вживає адекватну дозу, майже не відрізняється від інших людей. Він може вести звичний для більшості спосіб життя: ходити на роботу й навчатися, а також виховувати дітей. Прийом препаратів-замінників усуває потребу в нелегальних опіатах («вуличних наркотиках»), оскільки вони в певному сенсі заміняють дію останніх і підтримують стабільний стан пацієнта.
Дніпропетровська область.
 
 До речі
 
Загалом на Дніпропетровщині функціонує 18 сайтів (пунктів) для лікування наркозалежних пацієнтів. Із них три — на базі Дніпропетровського обласного, Криворізького й Павлоградського тубдиспансерів. Лікування безплатне.