Двоє первомайських школярів повернулися додому переможцями солідних столичних конкурсів; тепер ці хлопці — визнані дослідники і винахідники в області новітніх енергозберігаючих технологій.
Артем Гринько і Давид Кулик разом брали участь у Всеукраїнському конкурсі науково-дослідних, винахідницьких і раціоналізаторських розробок, обоє — в одній номінації «Екологічно безпечні технології та ресурсозбереження», звідки привезли дипломи, відповідно, І і ІІІ ступеня. Артем, до того ж став переможцем ще одного престижного Всеукраїнського конкурсу — «Іntel Еко-Україна-2013» («Іntel Еко-Україна — 2013»), виграв за дуже високої конкуренції.
Хлопці вчаться в різних школах, а поєднує їх пристрасне захоплення технічною творчістю і заняття в гуртку «Оригінальне приладобудування» під керівництвом талановитого педагога Владислава Шокотька. Прилади, сконструйовані юними талантами, уже працюють. Так, конкурсний зразок універсального автомата ощадливо-мережного харчування Артем Гринько виготовив на прохання директора своєї школи, і прилад використовується в початкових класах, харчоблоці, медкабінеті — для бактерицидної обробки. Застосовується на практиці й цікава розробка Давида Кулика — автомат ощадливого освітлення.
Перемоги, дипломи, цінні подарунки, запрошення в «Артек» і на фестиваль «Обдаровані діти України», маса ідей, вражень — великий «багаж» восьмикласники привезли зі столиці. А ще — шанс і далі вчитися разом. Друзям запропонували хорошу перспективу — стати студентами факультету авіаційних і космічних систем Національного технічного університету.