Традиційна весняна виставка голубів у Миколаєві цього разу стала міжнародною — крім наших, у ній взяли участь російські, молдовські та румунські птахівники. Беззмінний керівник Миколаївської міської асоціації голубівників Іван Жигилєв дуже задоволений — на виставку зібралося майже дві тисячі учасників.
У міському парку імені Петровського гомонів справжній пташиний ринок. Крім голубів, що вражали різноманіттям порід і вигадливістю форм, були представлені на продаж бійцівські півні, різні екзотичні кури та їхня найближча рідня: павичі, фазани, перепели...
Але якщо звичайні городяни прийшли сюди розважитися, то для фахівців-голубівників це було не просто «тусовкою» захоплених людей. До нашого міста їдуть за місцевими голубами — миколаївськими високолітними (їх ще називають миколаївські хмарорізи). Із двадцяти українських голубиних порід ця завжди була на піку популярності. За легендою, хмарорізи з’явилися мало не самі по собі. Такий собі плід кохання місцевих пташок із невідомими голубами, котрих років двісті-триста тому якийсь моряк контрабандою привіз із-за кордону. У виведенні породи величезну роль відіграли як народна селекція, так і унікальні природні особливості степового, приморського краю — висхідні повітряні потоки, вітер, сонце, простір! Літають миколаївські голуби божественно красиво! За це їх і цінують. Один голубок коштує від сотні до декількох тисяч доларів.