На Військовому спуску в будинку № 6 в Одесі найближчим часом відкриють перший в Україні Музей вогню. У цьому незвичайному закладі представлять понад півтори тисячі запальничок, зібраних колекціонером Євгенієм Борисковим.
«Захворів» на запальнички одесит 2008 року. Саме тоді у країнах Євросоюзу й США було заборонено обіг сувенірних запальничок, зроблених у вигляді тварин, героїв мультфільмів, ліхтарів, фотоапаратів та інших предметів. І Борисков вирішив їх збирати, щоб, як він сам каже, зберегти історію. Поповнювати свою колекцію європейськими експонатами виявилося складним завданням.
— Я об’їздив майже тридцять європейських міст і ніде не знайшов жодної запальнички для своєї колекції. Єдине, що побачив, — це чохол, і то для звичайної пластмасової запальнички. Усі запальнички-іграшки я купував на території України або замовляв через Інтернет, — розповів колекціонер.
Колекція Борискова — найбільша не тільки в Україні, а й у країнах СНД. У червні 2013-го вона потрапила до Книги рекордів України.
 
Вл. інф.