Дванадцять лікарів втратила з різних причин Добровеличківська центральна районна лікарня з 2000-го по 2010 рік. Аналізувати, чому так сталося, і шукати винних — справа невдячна. Та й газетної площі на це, звісно, не вистачить. Хоч би там як було, але в 2010—2011 роках в лікарні працювали лише 42 лікарі, а на початок 2013-го — вже 50.

Поінформованих жителів та колег по цеху на Кіровоградщині це вельми дивує. Сумніваються, їм що там, тим лікарям, маслом намазано?! Однозначно — ні!

— Швидше, не намазано, а запропоновано, — посміхається головний лікар Добровеличківської ЦРЛ Петро Гинькут. — За-пропоновано такі умови роботи, на які погодилися вже чимало спеціалістів високого рівня. Загалом протягом минулого року наша лікарня поповнилася трьома анестезіологами, хірургом, травматологом, гінекологом, психіатром, терапевтом та стоматологом. Дуже сподіваємося, що це ще не все.

Як згадує Петро Гинькут, ще на початку 2012 року картина була зовсім інша. Лікарня гостро відчувала потребу в лікарях-анестезіологах. Не було травматолога, фтизіатра, психіатра. Насідали й інші проблеми -з недоукомплектованістю педіатричної, гінекологічної, хірургічної служб. У двох лікарських амбулаторіях не вистачало дільничних або сімейних лікарів.

Такий стан справ не міг задовольняти ні нове керівництво району (Указом Президента України головою районної державної адміністрації призначено Олега Яременка, молодого амбіційного, але дуже досвідченого управлінця), ні нове керівництво (за поданням новопризначеного голови РДА головним лікарем сесія районної ради затвердила Петра Гинькута).

Добровеличківська ЦРЛ обслуговує 61 населений пункт району з 35-тисячним населенням. А ще за потребою, за звичкою, а головне — за здоров’ям, потяглися сюди жителі й із сусідніх районів. Тож навіть за оптимальних умов, доброї оснащеності та великого бажання за такого дефіциту лікарських кадрів, зрозуміло, забезпечити надання медичних послуг в повному обсязі та належної якості нелегко.

І для керівництва ЦРЛ, і для місцевих органів виконавчої та представницької влади було зрозуміло — проблеми нагальні. І розв’язувати їх потрібно оперативно. Особливо — кадрові. А зробити це можна було лише комплексно й командними зусиллями. 

У районі провели скрупульозний аналіз ситуації й можливих шляхів її вирішення, використовуючи, зокрема, й досвід інших районів. Вирахували три найімовірніші на-прями руху. За одним із них, стандартним, для участі в розподілі випускників до вищих навчальних закладів України (Чернівці, Вінниця, Харків, Запоріжжя) відрядили заступників головного лікаря та провідних спеціалістів — так званих «покупців». Й отримали реальний результат. На жаль, негативний. Залучити молодих фахівців до медичних закладів району не вдалося.

Та невдача лише підштовхувала до дії. У лікарні створили повну базу студентів і випускників вищих навчальних медичних закладів, батьки або родичі яких живуть на території району. Почали докладати максимум зусиль, щоб повернути їх на малу батьківщину. Й отримали дещо кращий результат — приїхав один спеціаліст.

Але й після цього добровеличківські медики не здавалися. Створили власний сайт, на якому представили максимально багато інформації і про заклад, і про колектив — щоб можливі претенденти на вакантні посади могли ознайомлюватися з кадровою ситуацією, матеріально-технічним станом, зовнішнім виглядом лікарні тощо.

А ще провели глибокий аналіз галузевого ринку праці, пошуку роботодавців та вакансій на багатьох інших сайтах в інтернет-мережі. Розмістили там оголошення про наявні вакансії. Спочатку такий пошук, пасивний, результату не дав. Тож перейшли до активного — пропонували вакансії відібраним кандидатам у формі телефонної розмови або надсилали запрошення на електронну адресу. Можливим претендентам пропонували не лише гарні умови роботи, а й житло. Двом першим сім’ям лікарів, які приїдуть до району, місцева влада гарантувала придбання за кошти місцевого бюджету двох двокімнатних квартир. Ще три однокімнатні квартири створили, використавши вільні площі терапевтичного корпусу ЦРЛ. Щойно відремонтоване (з якісними склопакетами, душовими кабінками, бойлерами та меблями) таке житло зацікавило багатьох.

Ці дії базувалися на підтримці депутатського корпусу райради та відповідного рішення. На цей час перші дві сім’ї лікарів-анестезіологів Шаповалових та Філов’ятів уже живуть у двокімнатних квартирах.

Позитивно завершилися перемовини з двома лікарями-педіатрами (одна із запропонованих вакансій уже зайнята), з досвідченим лікарем-хірургом та з лікарем-невропатологом. Продовжуються пошуки лікаря-фтизіатра та патологоанатома.

Звичайно, навіть патріотично налаштовані фахівці, за активної підтримки — надання житла тощо, не мали б особливого бажання працювати в лікарні, не оснащеній технічно. Про це добре знає Петро Гинькут — людина, яка завжди знаходить спільну мову і зі спеціалістами профільного управління ОДА, і з колегами по цеху, і з підприємцями-спонсорами. Не в останню чергу завдяки цьому минулого року за рахунок допомоги одного з найбільших постійних спонсорів медичної галузі району — ТОВ «Згода» (директор І. Соловчук) в Добровеличківській ЦРЛ було відкрито центр ранньої діагностики. А за кошти державного бюджету тут встановили нове сучасне медичне обладнання — фіброгастроскоп «Олімпус», сучасний УЗД-апарат експертного класу з доплером, систему Холтерівського мотивування, кардіосистему «Тредекс», біохімічний та гематологічний аналізатори. Медики центру також досить ефективно використовують установлений в 2011 році цифровий рентгенологічний апарат «Тошиба», який також подарований товариством «Згода».

Придбано ректоскоп, стаціонарний та портативний фетальні монітори, сучасний електрохірургічний апарат, два комп’ютери з необхідним устаткуванням. Тож нині в ЦРЛ є обладнання, про яке ще недавно не могла мріяти жодна районна лікарня. Паралельно здійснювали поточні ремонти терапевтичного, поліклінічного корпусів, відділення анестезіології та інтенсивної терапії, відділення «Швидкої допомоги», дитячого відділення, харчоблока.

Нині в амбітних планах добровеличківських медиків — доведення собі й іншим, що місцева ЦРЛ гідна стати центром госпітального округу.

А для цього тут працюють над завершенням укомплектування і молодими, і досвідченими лікарями зі створенням для них належних умов праці та проживання (забезпечення ще двох вже працюючих сімей лікарів квартирами в поточному році), збільшенням кількості виїздів лікарських бригад у населені пункти району для надання населенню якісних медичних послуг, подальшим тісним спілкуванням із соціально відповідальним бізнесом для продовження співпраці з метою забезпечення лікарні фінансовою підтримкою для придбання лапароскопічного обладнання. А також — постійної фінансової підтримки для здешевлення харчування хворих.

І голова райдержадміністрації Олег Яременко, і голова райради Володимир Ганжа, і головний лікар ЦРЛ Петро Гинькут називають тільки одну особливість, яка сприяє такій роботі. Ця особливість — в бажанні робити свою справу так, щоб вона приносила користь людям.

Кіровоградська область.

ФАКТ

За 2012 рік до лікарні звернулися, разом із жителями суміжних (Вільшанського, Новоархангельського, Новоукраїнського) районів, 43 500 людей. 5 650 пацієнтів проліковано стаціонарно. У пологовому відділенні народилися 293 малюки (2011-го — 261, 2010-го — 243, 2009-го — 236).

У цьому корпусі розташували дитяче відділення.

У центрі ранньої діагностики лікар-анестезіолог Ігор Шаповалов, заступник головного лікаря Наталя Пацюк, головний лікар ЦРЛ Петро Гинькут, найбільший спонсор лікарні Іван Соловчук і голова райдержадміністрації Олег Яременко ознайомлюються з новим обладнанням.


Фото автора та з архіву Добровеличківської ЦРЛ.