Надягни шкарпетки — підтримай людей із синдромом Дауна!

Якщо 21 березня ви побачите на вулицях вашого міста людей у різнобарвних шкарпетках, одягнених не тільки на ноги, не дивуйтеся. Це не послідовники Пеппі Довгапанчоха. 
Просто саме так цього року в усьому світі проходитиме акція на підтримку Всесвітнього дня людини із синдромом Дауна.
Двадцять перший день третього місяця було обрано, щоб показати, що синдром Дауна пов’язаний із наявністю у клітках людини третьої хромосоми в 21-й парі. 10 листопада 2011 року резолюцією Організації Об’єднаних Націй ця дата була офіційно внесена в календар.
Цьогоріч з ініціативи міжнародної організації Down Syndrome Іnternatіonal в усьому світі відбудеться масова акція «LOTS OF SOCKS». Щоб підтримати людей із синдромом Дауна, висловивши їм свою солідарність, ВБО «Даун Синдром» запрошує всіх українців приєднатися до яскравої й веселої всесвітньої ініціативи.
«Мета цього міжнародного руху — звернути увагу суспільства на проблеми людей із синдромом Дауна. Ми пропонуємо кожному надягти в цей день різнобарвні шкарпетки й за допомогою такого незвичного аксесуара відчути себе не таким, як усі. Зрозуміти, що означає жити під пильними й часто недобрими поглядами оточуючих», — розповідає Тетяна Михайленко, організатор акції «LOTS OF SOCKS» в Україні.
Масова диспансеризація стартує 1 квітня
Із 1 квітня (і це не жарт) по 31 травня в Одеській області відбудеться перший етап медичного огляду дітей. Диспансеризація стосується учнів загальноосвітніх шкіл і вихованців шкіл-інтернатів. Спеціально сформовані бригади лікарів з Одеси відвідають усі навчальні заклади регіону. Другий етап — із 3 вересня по 15 грудня — буде присвячений медичному огляду дошкільників. Загалом планується оглянути 150 тисяч дітей і підлітків
В’ячеслав ВОРОНКОВ.
Одеська область.
Онкологія: страшний урожай
У 4,5 тисячі жителів Дніпропетровська торік було виявлено рак. На сьогодні в місті, в якому мешкають близько мільйона осіб, на обліку з цим захворюванням перебувають 25 700 громадян. Найчастіше лікарі діагностували рак товстої кишки — в 2012-му виявлено майже 600 таких випадків, а також рак молочних залоз — 524 випадки.
Як розповів головний хірург департаменту охорони здоров’я Дніпропетровської міської ради Олександр Новиков, для того, щоб привернути увагу городян до проблеми раку, в медичних установах міста постійно проводять місячники й декадники раннього виявлення патології молочних залоз, шкіри й товстої кишки. Завдяки цьому знизилась смертність хворих, в яких менш як рік тому виявлено рак, збільшилась кількість виявлення онкохворих на ранніх стадіях.
Володимир РИБАЛЬЧЕНКО.
Дніпропетровська область.
Відділення гемодіалізу — кожному районному центру 
Сьогодні в Івано-Франківській області функціонує вісім міжрайонних центрів нефрології та діалізу для хворих із термінальною нирковою недостатністю, де в буквальному розумінні щоденно рятують життя 350 мешканцям Прикарпаття.
Проте цього замало, переконаний голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. Оскільки кількість потребуючих лікування замісними нирковими методами постійно зростає, необхідність у створенні нових відділень гемодіалізу досить велика. І щоб максимально наблизити діалізні центри до місця проживання людей, голова ОДА дав доручення всім головам районних адміністрацій та керівнику департаменту охорони здоров’я Роману Мельнику шукати й готувати приміщення для створення нових центрів та відділень «штучної нирки». На його переконання, «люди не повинні далеко їздити, по два-три рази на тиждень, щоб отримати таку допомогу», враховуючи й те, що сама процедура займає досить часу — до чотирьох годин. Там, де вчасно буде підготовлено приміщення, апарати для гемодіалізу встановлять вже цього року.
Галина БРУХАЛЬ.
Івано-Франківська область.
Серце до серця
Таку назву має щорічна благодійна акція, яка проходитиме на Буковині з 7 по 28 квітня. Під гаслом «Почуй світ» волонтери збиратимуть гроші для закупівлі обладнання на лікування детей з порушеннями слуху.
Загалом у Чернівецькій області проживають 324 дитини, які мають незворотні вади слуху, 124 із них потребують першочергового лікування та слухових апаратів. А один такий апарат коштує щонайменше три тисячі гривень.
Сергій СУЛИМА.
Чернівецька область.
Кількість випадків туберкульозу зросла, а проб манту — скоротилася
Запорізькі фтизіатри б’ють на сполох. За статистикою, налічується вісім випадків на 100 тисяч дитячого населення за-
хворюваності на туберкульоз. Фахівці бачать причину не лише в неналежних умовах проживання багатьох дітей, а й у позиції батьків. Ті, на-приклад, часто відмовляються робити своїм нащадкам пробу манту. Через те дедалі частіше вже підлітки звертаються до лікарів із запущеною формою туберкульозу.
Для лікування цієї важкої хвороби в області є все. Як повідомив головний лікар обласного протитуберкульозного диспансеру Олександр Ахтирський, нині на Запоріжжі працює сучасне обладнання, здатне виявити туберкульозну паличку лише за три години (раніше цей процес займав 2,5 місяця). До того ж налагоджено зв’язки з міліцією та пенітенціарною системою. Зокрема, кожен, хто потрапив до СІЗО більш ніж на три дні, проходить флюорографію. 90 відсотків людей, звільнених із місць ув’язнення (як основна група ризику), теж перебувають під наглядом лікарів.
Леонід СОСНИЦЬКИЙ.
Запорізька область.