Непридатні для використання засоби хімічного захисту рослин, що залишилися від колишніх колгоспів, повністю вивезено на утилізацію з Вінницького, Липовецького, Немирівського, Хмільницького та Чечельницького районів. Про це повідомив начальник Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Вінницькій області Володимир Крисько.

За його словами, протягом минулого року за кошти Державного фонду охорони природи зібрано і вивезено отрути загальною кількістю 1576,038 тонни. Найбільше — з міжобласного пункту захоронення відходів, розташованого на околиці селища Джурин Шаргородського району. З настанням весни тут продовжать роботи із затарення й вивезення непридатних для використання відходів, що зберігалися понад 30 років. Їх залишилося ще трохи більше тисячі тонн.

— Це найбільший могильник отрути в державі, — наголошує Володимир Крисько. — У 70-х роках минулого століття сюди звозили на зберігання отрутохімікати з шести областей. Останнім часом небезпечні речовини не перебували на балансі в жодній організації. Керівництво області неодноразово порушувало питання про їх утилізацію. Торік держава виділила на це необхідні кошти.

Загалом на Вінниччині непридатні хімічні засоби зберігаються ще у 14 з 27 районів. Тут зосереджено ще понад 600 тонн пестицидів.

Вінницька область.