Борги із зарплати на Миколаївщині — понад 47 мільйонів гривень. Цю цифру було озвучено на міжвідомчій нараді керівників контролюючих органів. Через те, що підприємства, установи, організації своєчасно не розраховуються з людьми, утворився солідний борг і зі сплати внесків до Пенсійного фонду, і це обмежує право багатьох працівників на належне пенсійне забезпечення. Причому 70 відсотків від усього боргу — на економічно активних підприємствах.

Як зазначив перший заступник прокурора області Олексій Денисюк, за втручання прокуратури людям відшкодовано три мільйони зароблених гривень та 600 тисяч гривень внесків до Пенсійного фонду.

Так, на КП «Первомайський міський водоканал» 344 працівникам винні понад 3,5 мільйона гривень. На розрахунковий рахунок підприємства впродовж листопада—грудня 2012 року надійшло 3 мільйони 100 тисяч гривень, та адміністрація, проігнорувавши заборгованість перед трудовим колективом, на непершочергові витрати використала понад 1,6 мільйона. Цей прецедент уже внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань як кримінальне правопорушення за ознаками злочину, передбаченого статтею 175 КК України (безпідставна невиплата заробітної плати). Триває досудове розслідування.

Прокурором Центрального району міста Миколаєва розпочато кримінальне провадження відносно посадових осіб підприємства «Миколаївський «ДІПРОМІСТ». А прокурором Ленінського району розпочато аналогічне провадження щодо директора ТОВ «Містобудівельний загін № 73», де борг із зарплати сягає майже 2 мільйони гривень.

Олексій Денисюк наголосив, що зростання заборгованості із виплати заробітної плати та відрахувань на пенсійне забезпечення стало можливим через незадовільний державний та громадський контроль за додержанням законодавства про оплату праці, насамперед з боку Головного управління праці та зайнятості населення облдержадміністрації, територіальної державної інспекції з питань праці, райдержадміністрацій і міськвиконкомів, інших органів державного контролю.